Aproximativ 250 de angajaţi din Harghita, majoritatea din industria HoReCa, s-au aflat în şomaj tehnic în luna ianuarie, arată datele puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita.
Şefa Serviciului ‘Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială’ din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, a precizat, pentru AGERPRES, că s-a plătit şomaj tehnic aferent lunii ianuarie în valoare de 158.754 lei, pentru 247 de persoane, de la 56 de agenţi economici.
De asemenea, pentru luna decembrie 2021, s-a plătit în ianuarie şi februarie şomaj tehnic de 1.112.098 lei, pentru 680 de angajaţi, de la 139 de agenţi economici.
Numărul persoanelor aflate în şomaj tehnic a scăzut în ianuarie, dar Jano Edit consideră că nu este o imagine reală, pentru că la finalul lunii decembrie a expirat legea care reglementa acest sprijin financiar şi a fost prelungită pe 20 ianuarie, iar mulţi agenţi economici nu au mai solicitat ajutorul pentru cele zece zile rămase din lună, unii alegând să-şi trimită angajaţii în concedii.
‘Noi, de fapt, în luna martie vom vedea câţi au fost în februarie în şomaj tehnic’, a spus Jano Edit.
Potrivit sursei citate, angajaţii care intră în şomaj tehnic au contractul de muncă suspendat şi primesc 75% din salariu.
‘Se suspendă contractul de muncă al angajatului, dar nu i se desface contractul de muncă. Se suspendă, rămâne la dispoziţia angajatorului, nu lucrează, dar va primi doar 75% din salariu. Deci, este o compensaţie ca să nu-şi piardă agenţii economici salariaţii, nici să nu-i trimită în şomaj normal, pentru ca în momentul în care totul revine la normal să aibă forţa de muncă necesară’, a explicat Jano Edit..
Aceasta a mai spus că majoritatea celor care au trimis angajaţi în şomaj tehnic au fost agenţi economici din industria HoReCa, afectaţi de restricţiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.
Cea mai mare sumă pentru şomajul tehnic, respectiv aproape 50 milioane lei, s-a cheltuit de către AJOFM Harghita în anul 2020, atunci când au fost multe activităţi închise, din cauza pandemiei.
În anul 2021, când au fost impuse doar restricţii de activitate, AJOFM a plătit aproximativ 6,5 milioane de lei pentru şomajul tehnic.