Acasă93Mureş: Românii stabiliţi în străinătate comandă statuete sculptate ale personalităţilor istorice româneşti

Mureş: Românii stabiliţi în străinătate comandă statuete sculptate ale personalităţilor istorice româneşti

Numeroşi români stabiliţi în străinătate au început să redescopere istoria României şi să ducă peste hotare un crâmpei din aceasta, comandând statuete sculptate în lemn reprezentând personalităţi istorice ale poporului român, susţine sculptorul Emil Milăşan din Târgu Mureş.

‘Trendul acesta a început de cel puţin 10 ani, de când am ieşit la târguri lumea a început să comande statuete cu personaje istorice, cum ar fi Vlad Ţepeş, Decebal, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare (…). Sunt persoane care vor să le aibă pentru a-şi decora biroul sau locuinţa. Statueta aceasta are 30 cm, am şi la 45 cm, am făcut la comandă şi mai mari, la 50 cm, pot face la orice dimensiune, depinde cât e dispus clientul să plătească. De exemplu, acest Mihai Viteazul de 30 cm costă 800 lei. Mulţi vor să aibă statuete în casă, cei mai mulţi dintre aceştia sunt plecaţi din ţară şi îmi comandă Lupul Dacic, Decebal, această statuetă a lui Mihai Viteazul va pleca în Canada, la un client care a mai comandat de la mine. Sunt mulţi care vor să-i aibă în casă pe înaintaşii lor’, a declarat, joi, sculptorul Emil Milăşan.

Statuetele reprezentând personaje istorice sunt sculptate în lemn de tei, un lemn care, dacă este bine uscat, rezistă foarte bine în timp, singura problemă fiind preţul de achiziţie a materiei prime, care a crescut cu 150%.

‘Nu mi se pare dificil fiindcă asta fac de o viaţă întreagă, este munca mea şi mi se pare ceva normal. Lemnul de tei e un lemn mai moale, ca lemn autohton e cel mai bun, se pretează la detalii, poţi să faci detalii foarte reale şi se păstrează foarte bine în timp. Lemnul nu crapă fiindcă e uscat în uscătorie. Preţurile la lemn au crescut cu 150%, dar se resimte, chiar dacă nu consum mult lemn. Odată eram la un târg şi un client mi-a spus că îi place ce fac dar că nu încurajează tăiatul pădurilor. I-am spus că tot ce am eu în stand nu încălzeşte o casă într-o zi, adică în aceste statuete intră puţin material’, a arătat Emil Milăşan.

Pentru a evita durerile de spate provocate de poziţia aplecat în care trebuie să mânuiască dalta, sculptorul şi-a confecţionat un banc de lucru reglabil pe înălţime, care îi permite să lucreze mai multe ore pe zi.

‘Am aici un soclu de lemn – un stâlp fixat în podea şi tavan – pe aceasta vine un L pe care îl reglez la orice înălţime lucrez, nu trebuie să stai aplecat. Acest banc de tâmplărie este mobil şi se roteşte în orice direcţie doresc eu. Pentru ca sculptura să se contureze e nevoie, în prima fază, de modelul din brut care apoi se copiază la o maşină, la un pantograf – e unul rudimentar, nu unul performant. Acesta îmi degroşează şi îmi scurtează timpul de execuţie. Odată ce am făcut modelul nu mai trebuie să stau să mă gândesc la proporţii şi pot lucra în serie dacă este necesar. Statueta finală nu e un lucru făcut de maşină, fiindcă detaliile le stabilesc din daltă, trebuie să ai mână şi ochi buni pentru aşa ceva. Trebuie redate toate detaliile ca să ştie lumea că, de exemplu, acesta este Mihai Viteazul, nu altcineva’, a precizat Emil Milăşan.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks