Acasă93Tulcea: Delta Dunării îşi dublează oferta de puncte gastronomice locale

Tulcea: Delta Dunării îşi dublează oferta de puncte gastronomice locale

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Zonei Montane, organizează la Tulcea, începând de vineri, un curs gratuit de administrare a punctelor gastronomice locale (PGL), iar cele două entităţi speră ca astfel să dubleze numărul PGL-urilor din Delta Dunării, se arată într-un comunicat de presă remis joi de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.

La cursul care se va desfăşura în acest sfârşit de săptămână vor participa circa 35 de locuitori ai Deltei care îşi propun să furnizeze astfel de servicii de turism pentru noul sezon.

‘Conceptul de Punct Gastronomic Local a fost pus în practică şi reglementat prin cooperarea şi parteneriatul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23 cu ANSVSA, la iniţiativa şi dorinţa lui Ivan Patzaichin, începând cu anul 2016. Din 2018 (de când a fost finalizată legiferarea conceptului) până în prezent au fost înregistrate la DSVSA Tulcea 32 de Puncte Gastronomice Locale (PGL). Astfel, estimăm dublarea numărului de PGL disponibile în Deltă pentru amatorii de turism tradiţional’, menţionează sursa amintită.

Pentru preşedinta asociaţiei, Ivona Patzaichin-Rusu, cursurile sunt o oportunitate pentru locuitorii Deltei care au foarte puţine resurse pentru bunăstare.

‘Oamenii Deltei au surprinzător de puţine resurse pentru bunăstare; în principal ele se rezumă la pescuit, turism, servicii adiacente turismului şi… cam atât. Mai mult, chiar şi pe aceste resurse reduse sunt presiuni de tot felul. De aceea, proiectele Asociaţiei noastre urmăresc, pe de o parte, să-i încurajeze să valorifice opţiunile pe care le au în aceste domenii şi, pe de altă parte, să ajute la construirea unui cadru legislativ şi administrativ cât mai favorabil. După ce tatăl meu a contribuit la realizarea şi promovarea legislaţiei pentru înfiinţarea PGL, acum eu am preluat continuarea consolidării acestor structuri. E mai mult decât o moştenire spirituală, e un angajament faţă de lumea Deltei, pe care mi-l asum cu toată responsabilitatea. Mă bucur să fiu aici astăzi şi să particip la acest moment, care confirmă potenţialul de brand local al produselor tradiţionale din zonă şi capacitatea lor de a promova Delta’, a declarat Ivona Patzaichin-Rusu, potrivit comunicatului de presă.

Cursul de administrare a PGL-urilor completează activităţile derulate de către Asociaţie în contextul proiectului ‘Patrimoniul cultural gastronomic local, modalitate de dezvoltare economică durabilă a comunităţilor rurale din teritoriul GAL Oamenii Deltei şi de promovare a turismului lent, de explorare’, contractat prin AFIR, Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014 – 2020, Programul LEADER, Sub-măsura 19.2.

Obiectivele generale ale proiectului sunt scăderea presiunii asupra resurselor naturale din teritoriul GAL Oamenii Deltei, prin valorificarea durabilă a acestora, conservarea resurselor naturale ale Deltei Dunării, parte integrantă din teritoriul GAL Oamenii Deltei, astfel încât să poată asigura şi existenţa generaţiilor viitoare, crearea de alternative economice durabile şi sustenabile populaţiei rurale din teritoriul GAL Oamenii Deltei şi dezvoltarea, pe termen mediu şi lung a turismului lent, de explorare, prietenos cu mediul şi cultura locală.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks