Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a anunţat joi licitaţia publică pentru managementul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, după unificarea cu Spitalul Municipal.
‘Ieri am semnat dispoziţia prin care a fost aprobată completarea structurii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, ca urmare a desfiinţării Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu. Astfel, începând cu data de 26 februarie 2022, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va funcţiona cu un număr de 1.946 de paturi. Totodată, consiliul de administraţie al Spitalului Clinic Judeţean a demarat procedura de selecţie publică, prin licitaţie publică, a unei persoane juridice, care să se ocupe de managementul Spitalului Clinic Judeţean pentru următoarea perioadă. Astfel, până la data de 4 martie, firmele interesate pot depune oferte prin care să îşi exprime intenţia de a participa la această licitaţie anunţată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice naţional şi european’, a declarat, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta, înaintea şedinţei de Consiliu Local.
Consiliul Local a aprobat în această şedinţă retragerea din administrarea Spitalului Clinic Municipal ‘Dr. Gavril Curteanu’ a bunurilor proprietate a Municipiului Oradea şi darea acestora în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Potrivit primarului, unificarea spitalelor are ca avantaje o finanţare mai mare pe pacient de la CAS, servicii comune, de la achiziţii până la servicii juridice, transferul facil al pacienţilor între cele două spitale, proiecte derulate unitar pentru o singură entitate.
‘Prin unificarea acestor spitale în primul rând se va vedea eficienţa sistemului unificat sanitar din Oradea şi judeţul Bihor, pacientul va avea un sistem medical mai de calitate, în plus finanţarea va fi mai bună pentru noul spital’, a declarat primarul.
Primarul Florin Birta a explicat apoi etapele parcurse în cadrul procesului de unificare, început în urmă cu 12 ani. Procedura în vederea unificării celor două mari spitale – Judeţeanul şi Municipalul, care au înglobat celelalte spitale din oraş şi secţiile din judeţ – a pornit anul trecut printr-o Hotărâre de Consiliu Local, prin care municipalitatea îşi manifesta intenţia de a face această fuziune. După aceea, a urmat pregătirea documentaţiei şi transmiterea acesteia către Ministerul Sănătăţii, în vederea aprobării printr-o Hotărâre de Guvern a desfiinţării Spitalului Municipal şi a trecerii lui în subordinea Spitalului Clinic Judeţean.
La finalul lunii decembrie a anului trecut a fost emisă Hotărârea de Guvern, cu un termen de 60 de zile, pentru ca Primăria Oradea să aprobe structura spitalului. Municipalitatea a înaintat Ministerului Sănătăţii propunerea de structură, iar zilele trecute s-a primit avizul pentru aceasta. Prin urmare, primarul a emis o dispoziţie pentru noua structură şi pentru noua funcţiune a Spitalului Clinic Judeţean.
În acest moment, conducerea Spitalului Judeţean este una interimară, care are mandat până la finalul lunii martie. Ea va fi în continuare cea care se va ocupa şi de structura nou preluată de la Spitalul Municipal.
Intenţia municipalităţii este ca până la finalul lunii martie procedura de achiziţie publică şi de selectare a firmei care va conduce Spitalul Judeţean, cel mai mare spital public din ţară, să fie finalizată, până atunci actuala conducere a Spitalului Judeţean fiind cea care va asigura conducerea unităţii sanitare.
Conform structurii aprobate de Ministerul Sănătăţii, toate contractele pe care le-a avut în vigoare Spitalul Municipal vor fi preluate de către Spitalul Judeţean, inclusiv angajaţii urmând să fie preluaţi în totalitate.
‘Urmează ca după instalarea unei conduceri definitive la Spitalul Judeţean, să facem analize şi evaluări şi să luăm anumite decizii. De menţionat că şi contractele de finanţare ale Spitalului Municipal cu Casa de Asigurări de Sănătate vor fi preluate de Spitalul Judeţean, deci nu există niciun risc ca spitalul să rămână fără finanţare, nici măcar o zi’, a încheiat primarul Florin Birta.