Livezile şi viile din intravilanul municipiului Oradea au trecut, printr-o hotărâre de consiliu local din 2021, în categoria terenuri construibile, fapt neinformat suficient de Primăria Oradea, dar speculat de unii investitori care încearcă să cumpere cât mai multe asemenea terenuri, a declarat luni Florian Sârca, membru al PSD Bihor, într-o conferinţă de presă.
‘În PUG-ul aprobat în 2016, cu o hotărâre de CL, 260 din 2021, se prevede că terenurile din categoria livezi şi vii au devenit construibile şi s-au prevăzut condiţii similare cu cele reglementate pentru zonele de tip L, zone de locuinţe cu regim redus de înălţime. În PUG este identificat un risc privind aceste livezi şi vii, anume că reducerea considerabilă a suprafeţelor ocupate de livezi şi vii nu numai că afectează o tradiţie economică a oraşului, dar reduce stabilitatea geologică a versanţilor şi sporeşte riscul producerii de alunecări. Totodată, protejarea acestor suprafeţe este un obiectiv la fel de important al dezvoltării oraşelor ca şi realizarea de construcţii’, a afirmat Florian Sârca, în conferinţa de presă susţinută alături de purtătorul de cuvânt al filialei PSD Bihor, Adrian Madar.
El a adăugat, că din lipsă de dialog şi transparenţă din partea primăriei, cei care au în proprietate livezi şi vii nu ştiu de această posibilitate care le oferă un preţ pe acest terenuri adecvat destinaţiei.
‘Cei care au ştiut însă de această modificare tehnică au căutat persoane care au livezi şi vii şi au început să le facă oferte de cumpărare, fiind în deplină cunoştinţă de cauză că în momentul urbanizării, preţul obţinut va fi de 10 – 15 ori mai mare decât cel de cumpărare’, a declarat Florian Sârca.
Reprezentantul PSD Bihor a mai menţionat că, pe lângă această problemă legată de trecerea livezilor şi viilor în categoria zonelor construibile fără a-i informa pe orădeni, lucru care le afectează interesele economice, mai atrage atenţia asupra rezolvării situaţiei cu cele 70 de gospodării care, peste noapte, s-au trezit în extravilan. El solicită de asemenea, şi reanalizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Zonă construită protejată din Centrul Istoric (PUZ-CP) pe baza dialogului cu cetăţenii din centrul municipiului Oradea în strânsă legătură cu celelalte dezvoltări imobiliare din zona care excede PUZ-CP-ului, pentru că există un risc major de a se construi foarte multe apartamente în regim hotelier în centrul oraşului, afirmaţie susţinută cu toate avizele şi autorizaţiile acordate de CMUAT pe străzile centrale în acest scop.
De asemenea, o altă prioritate subliniată de reprezentanţii PSD este realizarea nodului intermodal în Episcopia Bihor, mult mai important, în prezent, decât nodul intermodal aerian, precum şi nevoia de a se identifica suprafeţele de circa o sută de hectare teren intravilan în Oradea pe care urmează să se dezvolte proiecte imobiliare şi realizarea cât mai rapidă a unei soluţii de trafic pentru aceste zone.
‘Nu există o administraţie perfectă, toate soluţiile de dezvoltare sunt perfectibile, însă când vorbim de strategia de dezvoltare a unui oraş, şi la 14 ani de administraţie liberală în Oradea, cred că am căzut într-o mare capcană. Aceea a faptului că tot ce ni se livrează este bun şi folositor şi că în alt mod nu se poate întâmpla nimic. Sancţiunea alegătorilor trebuie să intervină în momentul în care comunitatea nu se mai dezvoltă armonios, având la bază un dialog deschis, transparent şi onest, direcţie în care Oradea se îndreaptă deja de prin 2016, mai vizibil în ultimii doi-trei ani. Când vorbim de o administraţie care a primit încrederea a 70% din alegătorii orădeni, sigur, cu o participare la vot de 36%, când ai primit încredere oarbă şi beneficiezi de majoritate absolută nu înseamnă că ai şi o putere absolută şi discreţionară. În centrul programului tău trebuie să fie cetăţeanul şi nevoile lui de confort şi de bunăstare, într-un ambient urban prietenos, de a ţine seama de nevoile sale de acces la utilităţile publice, la o infrastructură în toate zonele de locuit şi de a încuraja întreprinzătorul autohton să se dezvolte’, a mai declarat Florian Sârca. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)