AcasăStiri generaleBihor: Pompierii militari bihoreni au gestionat în medie 37 de intervenţii pe...

Bihor: Pompierii militari bihoreni au gestionat în medie 37 de intervenţii pe zi, în anul 2021

Pompierii militari bihoreni au intervenit în medie la 37 de acţiuni pe zi, în anul 2021, fiind înregistrate peste 13.480 de evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri, într-un context mai larg al protecţiei civile ce cuprinde atât măsuri operative, cât şi de prevenire, a informat luni, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Crişana’ al judeţului Bihor, cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România.

Potrivit sursei, activitatea în domeniul protecţiei civile desfăşurată de pompierii militari constă, în primul rând, în intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N).

Pompierii derulează însă şi activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, exerciţii de alarmare publică, verificări ale sirenelor de alarmare, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc şi alte activităţi specifice etc..

În anul 2021, activitatea de informare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă, desfăşurată de inspectorii de prevenire s-a concretizat într-un număr total de 1.504 de activităţi, din care 1.059 desfăşurate la operatori economici, 379 la instituţii şi 66 de activităţi la localităţi, în care au fost cuprinşi peste 6.800 de participanţi.

În subunităţile de intervenţie s-au desfăşurat 164 de exerciţii cu forţe în teren, respectiv 2.527 de activităţi de recunoaştere în teren şi educare preventivă a populaţiei, majoritatea pentru transmiterea mesajelor către populaţie privind respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2.

În ce priveşte acţiunile de înştiinţare, alarmare, avertizare, în anul 2021, la nivelul ISU Bihor au fost primite 248 informări, atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice, din care: 14 informări, 173 atenţionări cod galben, 51 avertizări cod portocaliu şi 10 avertizări cod roşu, care au fost retransmise de către pompieri, prin 25.964 mesaje SMS, prin FAX, respectiv prin 3.676 e-mail-uri, membrilor CJSU, CLSU şi instituţiilor cu funcţii de sprijin. De asemenea, personalul din punctul de comandă al ISU Bihor a transmis prin aplicaţia informatică RO-ALERT, 15 mesaje de avertizare către populaţia judeţului.

În anul 2021 au fost executate 48 de misiuni de misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport şi depozitare a muniţiilor rămase neexplodate din perioada celor două conflagraţii mondiale, în cadrul cărora au fost asanate 19 proiectile de diverse mărimi, 7 grenade ofensive/defensive, 14 bombe de aruncător şi 76 de cartuşe de diferite calibre.

Pe parcursul anului 2021, echipajul C.B.R.N. a desfăşurat 228 misiuni de cercetare, marcare, prelevare probe, identificare şi decontaminare: intervenţii la cazuri de intoxicare cu pesticide, cu monoxid de carbon etc., intervenţii la scăpări de gaze şi misiuni de decontaminare COVID-19 a echipamentelor, elicopterului SMURD şi autospecialelor.

În contextul activării Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) la nivelul judeţului Bihor, în anul 2021, pompierii militari bihoreni au desfăşurat o serie complexă de activităţi care au vizat gestionarea pandemiei generată de virusul SARS-CoV-2.

Nu în cele din urmă, pompierii militari bihoreni au participat la misiuni internaţionale de protecţie civilă: în perioada 24 februarie – 19 martie 2021- misiune de sprijin medical în Bratislava, Slovacia, prin Mecanismul de Protecţie Civilă a UE; în mai 2021 – o misiune de transport materiale medicale în Ucraina; în august 2021 – două misiuni de stingere incendii în Grecia şi în decembrie 2021 – transport autoscară mecanică în Ucraina.

În data de 28 februarie a.c., se împlinesc 89 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 ‘Regulamentul Apărării Pasive în România’, document ce avea să constituie actul de înfiinţare a Protecţiei Civile din România.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks