Acasă55MAE: Conflictul armat din Ucraina, temă a convorbirii telefonice dintre ministrul Aurescu...

MAE: Conflictul armat din Ucraina, temă a convorbirii telefonice dintre ministrul Aurescu şi omologul pakistanez

Cele mai recente evoluţii de securitate în regiune şi conflictul armat din Ucraina s-au numărat printre temele abordate în convorbirea telefonică de marţi a ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Pakistan, Shah Mahmood Qureshi.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, marţi, AGERPRES, ministrul pakistanez a apreciat în mod deosebit demersurile României pentru gestionarea fluxului la graniţe al civililor ucraineni şi al cetăţenilor altor state.

Şeful diplomaţiei pakistaneze a mulţumit în mod special pentru sprijinul României pentru facilitarea evacuării în siguranţă a cetăţenilor pakistanezi din Ucraina, până în prezent, de la începutul crizei, peste 300 de cetăţeni pakistanezi trecând graniţa dintre Ucraina şi România, inclusiv diplomaţi şi reprezentanţii ambasadei Pakistanului de la Kiev.

Cei doi oficiali au convenit continuarea strânsei coordonări operative între autorităţile române şi cele pakistaneze pentru tranzitul în siguranţă al cetăţenilor pakistanezi pe teritoriul României.

Potrivit comunicatului, şeful diplomaţiei pakistaneze a fost interesat de evaluarea părţii române, ca stat aflat în proximitatea imediată a conflictului armat din Ucraina.

Ministrul Aurescu a prezentat evaluarea părţii române şi a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ca încălcare flagrantă, repetată, a principiilor de drept internaţional, în mod special a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, în continuarea acţiunii de recunoaştere ilegală de către Federaţia Rusă a ‘independenţei’ auto-proclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Luhansk, părţi componente ale Ucrainei.

Aurescu a reiterat faptul că, în opinia părţii române, este foarte dificilă desfăşurarea negocierilor dintre părţi concomitent cu continuarea şi chiar intensificarea folosirii forţei armate şi a exprimat speranţa că, în etapa următoare, va exista de partea rusă o dorinţă reală de dialog care să conducă la încetarea agresiunii şi oprirea pierderilor de vieţi omeneşti.

În cadrul convorbirii, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să sancţioneze cu fermitate acţiunile Federaţiei Ruse, în mod coordonat, apreciind că sancţiunile deja decise încep să îşi producă efectele.

De asemenea, şefii diplomaţiilor română şi pakistaneză au abordat teme de interes comun pentru avansarea agendei bilaterale, fiind evocată vizita consistentă a şefului diplomaţiei pakistaneze la Bucureşti, la 10 ianuarie 2022.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks