Pandemia de COVID-19 şi criza de natură economică care a urmat au mărit complexitatea luptei împotriva traficului de fiinţe umane, a declarat ambasadorul Spaniei în România, Manuel Larrotcha Parada.
El a subliniat, miercuri, la o masă rotundă despre traficul de fiinţe umane, organizată de Ambasada Spaniei în România, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, că ‘acest fenomen transnaţional’ necesită ‘o abordare cuprinzătoare şi holistică’, în care componenta internaţională este ‘crucială’.
‘Această infracţiune afectează aproape orice ţară de pe glob. România are multă experienţă să împărtăşească în acest domeniu, care poate fi utilă pentru noi toţi. În timpul seminarului de astăzi, experţii ne vor spune despre progresele făcute în această luptă şi despre provocările care urmează’, a spus Manuel Larrotcha Parada.
În opinia sa, traficul de fiinţe umane este ‘una dintre cele mai îngrozitoare infracţiuni împotriva demnităţii umane’ şi reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
Diplomatul a atras atenţia că această infracţiune adesea rămâne ‘invizibilă’, pentru că victimele sunt exploatate în tăcere şi în captivitate şi din cauză că, foarte frecvent, de teamă, nu semnalează situaţia lor autorităţilor relevante.
Manuel Larrotcha Parada a mai declarat că, împreună cu alte state din Europa de Vest, Spania este o ţară de destinaţie pentru victimele traficului de fiinţe umane şi de aceea are responsabilitatea să joace un rol în lupta împotriva acestui fenomen.
El a subliniat că Spania face eforturi să se focalizeze pe protecţia victimelor traficului de fiinţe umane şi să promoveze măsuri specifice concrete ca să combată ‘una dintre cele mai răspândite şi profitabile infracţiuni’.
Manuel Larrotcha Parada a menţionat că printre demersurile întreprinse de autorităţile spaniole în acest domeniu se numără angajamentul de a consolida în continuare Protocolul de la Palermo şi implicarea ţării sale în Strategia revizuită a Uniunii Europene pentru eradicarea traficului de fiinţe umane.