Autonomia Uniunii Europene faţă de produsele importate din ţări care încalcă drepturile omului este una dintre cele mai importante propuneri venită din partea cetăţenilor europeni în proiectul Conferinţa privind Viitorul Europei, a declarat, miercuri, deputatul UDMR, Biró Rozália, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei.
Ea a precizat că va participa în 11-12 martie, la Strasbourg, la a patra sesiune plenară a acestei conferinţe.
‘Ne aflăm în faza centralizării acestor propuneri şi în următoarele zile vom discuta despre seturi de propuneri pe teme. În total, la nivelul UE, s-au organizat până în prezent 6.095 de evenimente, care pot continua până în luna iunie. Iar în România, conform platformei digitale dedicate, au fost organizate în total 208 evenimente pe diferite domenii’, a declarat Biró Rozália, într-o conferinţă de presă la Oradea.
Potrivit acesteia, din cele 208 evenimente organizate în ţara noastră în legătură cu Conferinţa privind Viitorul Europei, 47 au fost în domeniul schimbări climatice, 9 în sănătate, 23 pe economie, justiţie socială, locuri de muncă, 8 – stat de drept, 25 pe transformare digitală, 24 – democraţie europeană, 0 – migraţie, 46 – educaţie/tineret şi alte idei, 19 evenimente.
Deputatul UDMR Bihor, care activează în grupul de lucru ‘Uniunea Europeană în lume’, a menţionat mai multe idei de bază reieşite din propunerile emanate din evenimentele organizate în acest domeniu.
‘Se solicită autonomia Uniunii Europene, care să aibă o strategie de producţie proprie, să reducă dependenţa de importurile de gaz şi petrol, să reducă importurile mai ales din ţările în care nu se respectă drepturile omului. Se propune ca Europa să susţină programe de susţinere pentru micii producători locali, prioritar în sectoarele strategice ale UE, Europa să se focuseze pe implementarea drepturilor omului pe baza Cartei europene şi a celorlalte documente internaţionale: UE să asigure o politică echilibrată şi deschisă către migranţii care sosesc în Europa şi să se asigure o independenţă mai mare Frontex-ului, structura de apărare a graniţelor UE’, a menţionat Biró Rozália.
Un alt capitol de recomandări venite din faţa cetăţenilor, indicat de Biró Rozália, se referă restricţionarea importurilor UE din ţările care folosesc minori în procesul de producţie, focusarea pe parteneriate cu ţările dezvoltate din lume, precum şi adoptarea unor strategii de parteneriate cu ţările care pot asigura complementaritate la capacităţile energetice.
Potrivit deputatei, toate propunerile sunt analizate în grupurile de lucru, urmând ca, în sesiunea de la sfârşitul lunii martie, să se elaboreze forma finală a acestora, care vor fi transmise către forurile de conducere ale Parlamentului European.
‘Până la finalizarea acestui proiect, în iunie, se preconizează să existe versiunea finală adoptată a acestui set de propuneri, pe care Uniunea Europeană să le considere pentru a le pune în practică’, a mai menţionat deputatul Biró Rozália. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)