Un proiect implementat de o echipă de arheologi, restauratori şi conservatori ai Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia a fost premiat la competiţia ‘International Best Practices (IBP) Awards’, organizată în cadrul programului european ISTER (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes), potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
‘Proiectul Pantheon 3D a fost declarat câştigător al premiului de bune practici pentru Promovarea şi Valorificarea Patrimoniului de Epocă Romană participând la competiţia ‘International Best Practices (IBP) Awards’ organizată în cadrul programului european ISTER (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes)’, se menţionează în comunicat.
Ceremonia decernării premiului a avut loc la Aalen, în Germania.
‘Proiectul cultural multianual Pantheon 3D a beneficiat de cofinanţare AFCN, fiind implementat de muzeul nostru în perioada 2018-2019. Conceptul a urmărit valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană, prin digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinităţi şi personaje mitologice din colecţia muzeului. Au fost scanate 3D peste 200 de piese, au fost organizate patru evenimente expoziţionale şi publicate volume tematice, dar mai ales a fost realizată o colecţie virtuală de artă romană pe platforma Sckechfab – https://sketchfab.com/MNUAI’, precizează sursa citată.
Potrivit reprezentanţilor MNU Alba Iulia, succesul proiectului este meritul unei întregi echipe de arheologi, restauratori şi conservatori coordonaţi de Anca Timofan.
‘Din nefericire, experienţele negative prin care a trecut patrimoniul cultural şi trece chiar în aceste zile în zonele de conflict din Ucraina, arată că muzeele şi siturile arheologice nu sunt încă spaţii complet sigure pentru păstrarea memoriei materiale a umanităţii. Documentarea digitală 3D a patrimoniului cultural material este extrem de importantă mai ales în cadrul măsurilor urgente de protecţie, recuperare şi restaurare a patrimoniului cultural în zonele de risc sau în contextul unor catastrofe, precum incendiile şi războaiele’, mai arată sursa citată.
ISTER reuneşte parteneri din mai multe state europene, fiind axat pe redescoperirea şi revitalizarea reţelei antice de drumuri romane de-a lungul Dunării ca motor cheie în promovarea dezvoltării teritoriale bazată pe valorificarea patrimoniului cultural şi natural, în special rutele romane.
În România, acţiunile proiectului sunt derulate de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi de Primăria Alba Iulia. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)