Cinci copii ucraineni, toţi fraţi, au fost înregistraţi ca audienţi la Liceul Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’ Oradea, după ce părinţii lor i-au adus din Ucraina, refugiaţi din pricina războiului.
Potrivit directoarei Liceului Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’ din Oradea, Antonia Nica, cei cinci copii ucraineni au fost înscrişi în clasele şcolii ca elevi audienţi, având dreptul de a participa la toate lecţiile, chiar dacă nu au încă studiile echivalate.
‘Copiii sunt extrem de bine educaţi. Ei sunt de fapt şase fraţi, de vârste diferite, dar micuţul este foarte mic şi nu are vârstă şcolară. Cei patru băieţi şi o fetiţă sunt elevi în clasele pregătitoare, a III-a, a V-a, fetiţa în a VI-a şi încă un băiat în a VIII-a. Fiecare dintre ei ştie puţin româneşte, cel mai mare ştie mai bine. Cel mai mic, de şase ani, vorbeşte doar ucraineană, dar copiii de şase ani se înţeleg oricum, nu au nicio problemă. Iar profesorii noştri i-au primit frumos, le-au făcut şi cadouri şi sunt ca şi integraţi, chiar dacă nu se ştie cât vor rămâne’, a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Antonia Nica.
Cei cinci copii au fost aduşi de tatăl lor săptămâna trecută la Oradea şi sunt la cursuri în ultimele trei zile. Potrivit Antoniei Nica, mama lor este bihoreancă şi l-a cunoscut cu ani în urmă pe viitorul soţ, tatăl copiilor, în timpul studiilor în Austria. Acesta este preot greco-catolic ucrainean şi s-au mutat împreună în ţara acestuia. În contextul conflictului militar cu Rusia, tatăl şi-a adus soţia şi copiii la Oradea, la bunica din partea mamei, după care s-a întors în zona de conflict.
Copiii s-au adaptat repede, mai cu seamă că au primit şi hanorace cu însemnele şcolii, care fac parte din uniforma unităţii de învăţământ, asociaţia de părinţi le asigură rechizitele necesare, iar Episcopia Greco-Catolică le asigură masa.
Într-un comunicat de presă remis joi, Inspectoratul Şcolar judeţean Bihor a informat că în cadrul instituţiei a fost constituită o comisie din care fac inspectorul şcolar general, trei inspectori şcolari şi directorul CJRAE Bihor pentru a monitoriza eventualele solicitări ale acestor categorii de elevi refugiaţi şi identificarea resurselor, umane şi procedurale pentru a satisface nevoile educaţionale ale acestora.
IŞJ a menţionat că, potrivit legii, elevii ucraineni sosiţi pe teritoriul României pot fi înscrişi în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar ca audienţi, la cererea părintelui sau reprezentantului legal, respectiv a persoanei desemnate de către DGASPC pentru copiii cetăţeni străini ucraineni neînsoţiţi.
‘La nivelul Ministerului Educaţiei se lucrează la un document cadru care să precizeze concret măsurile de intervenţie şi resursele materiale prin care se pot susţine aceste măsuri. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor îşi exprimă disponibilitatea pentru încheierea de acorduri de parteneriat cu instituţii şi organizaţii care prin atribuţiile şi activitatea specifică pot susţine acest demers,’ se arată în comunicat.