România rămâne ‘puternic’ angajată în efortul comun de acordare a asistenţei umanitare atât timp cât este nevoie, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de comisarul european pentru Ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, aflat în vizită în ţara noastră.
‘România îşi consolidează zi de zi capacitatea de reacţie şi de rezilienţă a sistemului de protecţie civilă şi rămâne puternic angajată în efortul comun de acordare de asistenţă umanitară atât timp cât este nevoie’, a transmis Bode, după vizita efectuată la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) de la Ciolpani.
Potrivit ministrului, vizita în România a comisarului Janez Lenarcic reprezintă încă o dovadă a angajamentului Uniunii Europene de a sprijini Ucraina şi statele afectate de criza umanitară.
‘Colaborarea cu Comisia Europeană este excelentă şi aş vrea să îi mulţumesc domnului comisar pentru modul în care ne sprijină în gestionarea răspunsului la această criză. Salut deciziile luate la nivelul Comisiei Europene în contextul crizei din Ucraina şi apreciez foarte mult modul de coordonare al Comisiei cu statele membre. După o pandemie de doi ani, Europa şi întreaga lume trebuie să facă faţă unei provocări majore. Agresiunea armată şi ameninţarea războiului sunt din vremuri de mult apuse şi nu există absolut nicio justificare pentru aşa ceva’, a afirmat Bode.
El a subliniat că România este alături de poporul ucrainean care rezistă ‘eroic agresiunii militare din partea Federaţiei Ruse’, iar ţara noastră acordă sprijin umanitar celor care fug din calea războiului. Ministrul a adăugat că România joacă un rol important în gestionarea crizei umanitare din regiune, fiind un actor principal în cadrul Mecanismului european de protecţie civilă.
‘Gestionăm cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre statele membre UE şi suntem în prima linie de suport umanitar odată cu operaţionalizarea hub-ului umanitar de suport pentru Ucraina la nivel european de la Suceava. Acest demers reprezintă expresia solidarităţii pe care Europa întreagă o demonstrează în aceste zile faţă de toţi cei care trăiesc o dramă umanitară provocată de agresiunea militară asupra Ucrainei. România este pe deplin implicată în acest efort umanitar’, a evidenţiat Lucian Bode.
Comisarul Janez Lenarcic a vizitat hub-ul de la Suceava în cursul zilei de miercuri, când acesta a devenit operaţional.
‘În cadrul întâlnirii am solicitat sprijin domnului comisar, astfel încât să ne asigurăm că o parte a fondurilor europene puse la dispoziţie va fi dedicată protecţiei civile, pentru că statele din prima linie au costuri uriaşe în contextul actualei crize umanitare. Totodată, l-am informat pe domnul comisar cu privire la faptul că am asigurat cadrul legal necesar pentru acordarea sprijinului către persoanele aflate în nevoie care vin din Ucraina’, a spus Bode.
El a mai evidenţiat implicarea organizaţiilor nonguvernamentale din România, dar şi de la nivel internaţional în gestionarea crizei.
La nivelul Guvernului sunt inventariate sumele pe care România le-a cheltuit pentru susţinerea refugiaţilor, a precizat ministrul.
‘Guvernul a alocat 204 milioane de lei pentru cheltuieli legate de gestionarea taberelor mobile, plata cazării, cheltuieli legate de hrană. Toate aceste cheltuieli vor fi acoperite. Suntem în procedură de a aproba o hotărâre de Guvern prin care să stabilim exact toate aceste mecanisme de decontare. Vorbim practic de primii 40 de milioane de euro alocaţi deja din Fondul de rezervă către bugetului Ministerul Afacerilor Interne, bani pe care îi vom recupera din mecanismele europene puse la dispoziţie’, a explicat Bode.
Janez Lenarcic a vizitat miercuri centrul de protecţie civilă de la Suceava şi punctul de trecere a frontierei Siret. Joi, la Bucureşti, comisarul s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, precum şi cu autorităţile locale, ONG-uri şi voluntari care colaborează pentru a primi refugiaţi.