Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi omologul său francez, Gerald Darmanin, au efectuat, vineri, o vizită în Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, dar şi în tabăra mobilă de refugiaţi ucraineni amenajată în oraşul Siret din judeţul Suceava, ocazie cu care oficialul român a arătat că ţara noastră a dovedit prin modul în care a gestionat criza de la frontiera cu Ucraina că are capacitatea de a fi membru al Spaţiului Schengen.
Cei doi miniştri au discutat despre necesitatea implicarea României şi Franţei în criza umanitară din Ucraina, dar şi despre situaţia de securitate din regiune.
‘Asistăm la o tragedie umanitară. Peste două milioane de oameni au fugit din calea războiului şi cer ajutorul Europei. Fiecare lovitură dată Ucrainei de către armata cotropitoare rusă este o lovitură dată lumii democratice şi libere. Într-un context în care este nevoie mai mult decât oricând de unitate, solidaritate şi cooperare, am primit astăzi vizita domnului Gerald Darmanin, ministru de Interne al Franţei, ocazie cu care am discutat aspecte de interes comun, în contexul crizei umanitare şi de securitate din Ucraina’, a afirmat Bode.
Oficialul român a subliniat ‘modul profesionist în care autorităţile române gestionează numărul mare de persoane care ajung din Ucraina’, mulţumind personalului Ministerului Afacerilor Interne implicat în gestionarea refugiaţilor, dar şi societăţii civile, care constituie ‘un model pentru multe alte state’.
‘Efortul nostru în acest moment este foarte mare, dar îl gestionăm corespunzător din toate punctele de vedere. România a adoptat toate măsurile necesare pentru gestionarea optimă a frontierelor, astfel încât avem capacitatea tehnică, logistică şi din punct de vedere al resurselor umane pentru organizarea unui răspuns adecvat la criza umanitară din Ucraina’, a adăugat ministrul Bode.
De asemenea, Lucian Bode a arătat că România a dovedit, prin modul în care a gestionat criza de la frontiera cu Ucraina, că poate răspunde eficient în astfel de situaţii şi că are capacitatea de a fi membru al Spaţiului Schengen.
‘Situaţia din Ucraina şi discuţiile privind eforturile României de a răspunde persoanelor care fug din calea războiului s-au suprapus cu discuţiile referitoare la Spaţiul Schengen. Aşa cum a putut constata şi domnul ministru, modul în care autorităţile române au reacţionat în această criză umanitară reprezintă un nou exemplu concret în privinţa capacităţii noastre de a oferi un răspuns imediat şi eficient atunci când situaţia o impune. Deşi vizita a vizat, în principal, situaţia din Ucraina, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru am reliefat că aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv major pentru România. Contăm în continuare pe sprijinul Franţei în vederea realizării acestuia, mai ales în virtutea relaţiilor de parteneriat strategic între ţările noastre’, a mai afirmat ministrul Afacerilor Interne. AGERPRES / (A – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă)