Aproape 800 de refugiaţi ucraineni, în general femei, copii şi bătrâni, sunt cazaţi în staţiunile din sudul litoralului, numărul fiind în continuă creştere, a informat, vineri, Primăria Mangalia.
În urmă cu o săptămână, în sudul litoralului erau cazate aproximativ 200 de persoane care au fugit din calea războiului, venind în România.
‘Numărul refugiaţilor cazaţi în staţiunile din sudul litoralului este în continuă creştere, astfel că, la sfârşitul acestei săptămâni sunt aproape 800 de persoane, faţă de aproximativ 200, câte erau în urmă cu o săptămână. În cea mai mare parte este vorba despre bătrâni, femei şi copii, care au fugit din calea războiului, venind în România de la Odesa sau alte localităţi ucrainene, din apropierea graniţei cu ţara noastră. În Mangalia, cei mai mulţi refugiaţi sunt cazaţi în unităţile hoteliere din staţiuni, dar unii dintre aceştia sunt găzduiţi şi de persoane fizice la domiciliile lor’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Mangalia.
În acest context, autorităţile locale recomandă persoanelor fizice şi juridice care cazează refugiaţi să anunţe Poliţia Mangalia (la numărul de telefon: 0241502425) şi Poliţia din Neptun (la numărul 0241731549), pentru o centralizare cât mai precisă a datelor din teren, iar în caz de forţă majoră să apeleze numărul unic de urgenţă 112.
‘Majoritatea cetăţenilor ucraineni sunt în tranzit şi spun că vor pleca spre alte ţări din Europa, la rude, prieteni, cunoştinţe. Astfel că, în locaţiile din sudul litoralului, dinamica se schimbă, iar, deocamdată, facem faţă cererilor. În prima şedinţă a Consiliului Local, voi propune eliminarea taxei de staţiune pentru hotelierii care cazează refugiaţi. Împreună cu oamenii de bine ai acestui oraş, care s-au implicat în sprijinirea refugiaţilor de război, ne străduim să le oferim tot ce este nevoie pentru a le fi cât mai uşor, pe teritoriul ţării noastre’, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.