AcasăStiri generaleHarghita: CJ finanţează cu patru milioane de lei Programul de sprijinire a...

Harghita: CJ finanţează cu patru milioane de lei Programul de sprijinire a cultelor religioase

Consiliul Judeţean Harghita a anunţat finanţarea cu patru milioane de lei a Programului de sprijinire a cultelor religioase, fondurile urmând să fie suplimentate la sesiunea din toamnă a acestui program.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, a declarat, într-o conferinţă de presă, că vor fi alocate sume pentru completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult destinate construirii lăcaşurilor de cult şi altor clădiri ale cultelor religioase, întreţinerii şi funcţionării lăcaşurilor de cult fără venituri sau cu venituri mici, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă socială şi medicală ale bisericilor, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase dar şi construirii, amenajării şi reparării clădirilor care au destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală, ale sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult ori ale sediilor unităţilor de învăţământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute.

Biro Barna Botond a subliniat că în fiecare an Consiliul Judeţean Harghita alocă aproximativ un milion de euro pentru proiecte ale cultelor religioase, pe lângă apelul de proiecte din această primăvară, finanţat cu patru milioane de lei, urmând să mai fie lansat unul şi în toamnă, când sumele vor fi suplimentate.

Cererile de finanţare se trimit online, până în data de 6 aprilie.

‘Consiliul Judeţean a acordat, în fiecare an, cel mai mare sprijin pentru cultele religioase. Avem posibilitate să mai cerem sprijin de la Secretariatul pentru culte, de la Guvernul României, dar dacă ne uităm, în total, Consiliul Judeţean dă cei mai mulţi bani, adică în jur de un milion de Euro în fiecare an. Eu vin din zona Odorhei şi am văzut că în zona Odorhei sunt 126 de localităţi, din care aproape jumătate au sub 300 de locuitori. În fiecare sat există cel puţin o biserică şi trebuie să venim în sprijinul lor, astfel încât comunitatea locală să poată să renoveze bisericile sau casele de rugăciune’, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

El a mai precizat că acest program, care se derulează din anul 2000, este benefic şi pentru turismul din judeţ, multe dintre lăcaşurile de cult fiind incluse în trasee de pelerinaj religioase şi fiind căutate de turişti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a menţionat că, pe lângă Programul de sprijinire a cultelor religioase, instituţia pe care o conduce finanţează cu un milion de lei un program de protecţie a monumentelor istorice, care va viza realizarea documentaţiilor pentru obţinerea de finanţări europene pentru restaurarea acestora.

De asemenea, Consiliului Judeţean alocă 120.000 lei Programului ce vizează efectuarea de săpături arheologice de către muzeele din judeţ şi aproximativ 300.000 lei vor fi alocaţi Programului de ocrotire şi conservare a imaginii satului harghitean, cu accent pe păstrarea de către imobilele ce urmează să fie renovate sau cele care vor fi construite a specificului localităţii.

‘Vorbim de un patrimoniu construit de care ne mândrim, care trebuie să ne aducă mai mulţi vizitatori şi, totodată, dorim ca şi oamenii să se simtă mult mai atraşi, mult mai legaţi de acea zonă în care trăiesc, în care au crescut şi să fie mândri de acea zonă’, a punctat Borboly Csaba.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks