Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, a declarat, marţi, că primii copii ucraineni refugiaţi au fost repartizaţi la şcoli şi grădiniţe din Timişoara şi din judeţ, cu statut de audienţi.
Profesorii de limba ucraineană care vor sprijini în derularea activităţilor cu elevii integraţi în şcoli, ca audienţi, sunt de la şcolile gimnaziale din Ştiuca, Bethausen, Victor Vlad Delamarina – Pietroasa Mare, Bârna, Timişoara şi de la Liceul Haşdeu din Lugoj.
Comisia de învăţământ, în funcţie de solicitări, va orienta copiii spre acele unităţi din Timişoara sau împrejurimi, după caz, ţinând cont de posibilitatea de a avea cadru didactic cunoscător de limbă ucraineană.
‘Luni, am repartizat doi copii de clasa a IV-a şi a X-a la Liceul Calderon (trimitem un cadru didactic din Timişoara sau inspectorul de specialitate ucraineană), doi elevi repartizaţi ieri la Şcoala Gimnazială nr.2 Timişoara, dar au revenit azi, solicitând înscriere la Grădiniţa P.P. nr. 14, unde avem o grupă de limba sârbă şi ne vom descurca. Un elev a fost repartizat la Şcoala Gimnazială nr. 24, de clasa a IV-a (avem un cadru didactic de muzică de naţionalitate ucraineană)’, a spus Danielescu.
Pe parcursul zilei de marţi vor fi repartizaţi opt elevi la Şcoala Gimnazială nr. 1 Sânnicolau Mare (trei în clasa a VIII-a, trei în clasa a IV-a şi doi în clasa I), unde vor fi integraţi în clase şi vor fi ajutaţi de profesorii de limba engleză, pentru că elevii din clasele mari ştiu engleza. Alţi trei elevi merg la Găvojdia (doi de clasa I şi unul de clasa a VI-a), unde sunt vorbitori de limbă sârbă şi ucraineană, iar un elev de clasa a V-a merge la Şcoala Generală 24 din Timişoara.
‘Deocamdată, au statut de audienţi. Majoritatea tranzitează ţara noastră. Sunt printre ei şi părinţi cu copii care vor rămâne în Timişoara. Dacă hotărăsc să rămână, vor avea nevoie de echivalare studii, aşa cum se face pentru orice copil venit din afara ţării şi care vrea să-şi continue studiile în România’, a mai explicat şefa IŞJ Timiş, Aura Danielescu. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)