Preşedinţii României şi Bulgariei, Klaus Iohannis şi Rumen Radev, au discutat, marţi, despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport, în contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă.
‘În contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă, am discutat despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport. Am subliniat, totodată, importanţa operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria – Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA, deja operaţional, şi astfel coridorul vertical de gaze, care are o importanţă crucială, să devină funcţional’, a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu omologul bulgar.
El a amintit că a discutat despre acest subiect şi cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, şi există promisiuni ca până la sfârşitul acestui an interconectorul să fie funcţional.
‘Şi, atunci, putem via Bulgaria să beneficiem de gaz lichefiat care se va descărca în portul din Grecia. Pe de altă parte, se lucrează şi la alte rute alternative de aprovizionare cu gaz şi suntem în negocieri avansate cu mai multe surse. Este evident că până începe iarna 2022 – 2023 trebuie să avem alternative viabile care ne asigură gazul pentru iarna următoare’, a adăugat Iohannis.
Preşedintele Radev a menţionat că există o întârziere de ani de zile cu privire la interconectorul Bulgaria – Grecia, însă a subliniat că lucrează pentru recuperarea acesteia. Potrivit lui Rumen Radev, compania care lucrează la acest proiect a promis că lucrările se vor încheia în luna iulie.
‘Capacitatea iniţială este de 3 miliarde de metri cubi pe an, este, de fapt, consumul anual al Bulgariei şi poate creşte până la 5 miliarde, iar, din câte ştiu eu, în România este de peste 11 miliarde de metri cubi pe an’, a completat preşedintele bulgar.