Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie ca proiectul european Fast-Danube, menit să îmbunătăţească navigaţia pe Dunăre, să fie implementat rapid.
‘Într-un context în care interconectivitatea este esenţială pentru noi toţi, iar Dunărea joacă un rol important pentru ambele ţări, am discutat cu domnul preşedinte Radev despre obiectivele comune care vizează, pe de o parte, construirea de noi poduri peste Dunăre şi, pe de altă parte, găsirea de soluţii pentru asigurarea navigabilităţii pe Dunăre. Este nevoie să implementăm rapid proiectul european Fast Danube, cofinanţat de Comisia Europeană, menit să îmbunătăţească navigaţia pe Dunăre, în partea comună româno – bulgară a Dunării. Interesul este unul comun şi sunt convins că ministerele transporturilor din cele două ţări vor accelera discuţiile în această direcţie’, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu omologul bulgar, Rumen Radev, care efectuează o vizită de lucru în România.
Potrivit şefului statului, din punct de vedere al cooperării economice România este al doilea partener comercial al Bulgariei dintre statele membre ale Uniunii Europene.
‘Ne-am bucurat să constatăm că, anul trecut, fluxurile comerciale bilaterale au înregistrat o creştere semnificativă, la peste 6 miliarde de euro, cu peste 55% faţă de anul 2020. Însă există încă un potenţial mare pentru noi oportunităţi în domeniul economic şi la nivel sectorial, inclusiv în ceea ce priveşte creşterea investiţiilor reciproce’, a arătat Klaus Iohannis.
La rândul său, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a subliniat că în contextul războiului din Ucraina este nevoie de interconectivitate între Bulgaria şi România la nivel de transport, energie, digital, conexiuni noi de gaze naturale.
‘Mă aştept – şi este un apel comun al nostru către guvernele celor două ţări – să se ia măsuri energetice. Vorbim de foarte mult timp despre poduri, vorbim despre autostrăzi, despre conexiuni feroviare, despre conducte, dar acest război arată că este în sfârşit timpul să luăm măsuri şi să combatem acea rămânere în urmă. Ambiţiile noastre pentru dezvoltarea economică, socială, nu putem să le avem fără să avem o interconectivitate reală’, a punctat Rumen Radev.