Aproximativ 500 de puieţi de cireş păsăresc (Prunus avium) au fost plantaţi marţi în pădurea din Tăutelec, la nici 20 de kilometri de Oradea, de către 70 de studenţi de la Departamentul de Silvicultură şi Inginerie Forestieră din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Departamentului, prof. univ. Adrian Timofte.
În industria mobilei, lemnul de cireş este mai valoros decât cel de nuc.
‘Zona e foarte bună pentru cireşi. Mai sunt în apropiere şi alte păduri foarte frumoase, cu baraje, cu ape curgătoare, care arată minunat, mai ales primăvara când totul e-n floare. Lemnul este foarte valoros. Nu este cireşul domestic, ci cel păsăresc, Prunus avium în latină şi are o valoare foarte mare, ca lemn de furnir. Dacă e drept, ajuns la vârsta de exploatare, pe la 50 – 60 de ani, are o valoare mult, mult peste gorun sau altele. Sunt licitaţii internaţionale pentru lemnul de cireş; e mai scump decât nucul’, a spus Adrian Timofte.
Cireşul se plantează în biogrupe, a explicat acesta, adică în ‘buchete’ de câte 20 – 30 de puieţi, stimulând celelalte specii. În plus, ecologiştii apreciază că cireşul este foarte binevenit într-o pădure, pentru biodiversitate, fructele lui fiind deosebit de atractive pentru diverse specii, mai ales păsări, dar şi animale mici.
Potrivit lui Adrian Timofte, studenţii de la Silvicultură, Exploatări Forestiere şi de la programele de masterat, împreună cu profesorii lor, au mai plantat, pe lângă cireşi, şi 1.000 de puieţi de gorun, acţiunea având loc pe o suprafaţă totală de peste 7.000 de metri pătraţi, chiar pe 15 martie, ziua de început a campaniei Luna Plantării Arborilor.
În paralel, într-o pădure apropiată din satul Săldăbagiu de Munte, Direcţia Silvică Bihor a marcat, printr-o conferinţă de presă în aer liber, această campanie, cu un program foarte consistent şi îndrăzneţ în judeţ (peste 1,5 milioane de puieţi, pe 571 de hectare), cel mai mare din ultimii zece ani.
Aici au plantat câte un puiet de stejar directorul Gărzii Forestiere Oradea, Stelian Pantea, de la Universitatea Oradea, Adrian Timofte, de la INCDS Staţiunea Oradea, Dănuţ Ţapoş, primarul comunei Paleu – Somogyi Ludovic, alături de conducerea DS Bihor, prin directorul Teodor Suciu şi alţi reprezentanţi.
Acţiunea de plantare organizată de studenţi s-a realizat în baza convenţiilor anuale de colaborare între Universitatea din Oradea şi Direcţia Silvică (DS) Bihor, prin care se desfăşoară diferite activităţi didactice practice, pe teren, în cadrul ocoalelor silvice. Astfel, potrivit lui Adrian Timofte, paleta largă de activităţi derulate în teren, în pădure, oferă ocazia studenţilor de a-şi pune în practică toate cunoştinţele dobândite la cursuri.
Pe lângă activităţile de împădurire, studenţii învaţă dendrologie, adică recunoaşterea speciilor; în depozitele de buşteni ei învaţă sortarea şi valorificarea masei lemnoase; în fondul de vânătoare de la Pietroasa aplică tot ce ţine de acest domeniu. Chiar în aceste zile, studenţii au reparat instalaţii de vânătoare, hrănitori şi observatoare şi au dus porumb pentru mistreţi.
O parte importantă educativă o reprezintă protecţia pădurilor. Din anul 2017, când au avut loc furtuni devastatoare în Munţii Apuseni, studenţii şi cadrele lor didactice merg anual la Ocolul silvic Remeţi, cel mai afectat de vântul extrem de puternic.
‘Încă e foarte mult lemn doborât, neextras, sute de mii de metri cubi. Dar fiind altitudine mare, la peste 1.200 metri, şi un teren foarte accidentat, condiţiile de lucru sunt foarte dificile. În aprilie, vom merge cu studenţii să punem curse feromonale, pentru a vedea ce dăunători sunt, în ce proporţie şi dacă e cazul, să se facă protecţie specială, prin ocoalele silvice, pentru combaterea dăunătorilor. Pentru că aceşti dăunători, gândacii de scoarţă, trec de la lemnul putred, doborât, în arborete şi arborii tineri, sănătoşi. Din acest motiv, lemnul căzut ar trebui extras cât de repede’, a mai spus Adrian Timofte.
Anul trecut, studenţii silvicultori, alături de alţi zilieri, au fost chiar plătiţi, timp de trei zile, de Direcţia Silvică pentru a instala cursele feromonale. În urma acestor teste, s-a observat că în ocolul Remeţi sunt unele zone pline de gândaci, ceea ce a condus la măsuri specifice din partea specialiştilor.
Colaborarea între Universitatea Oradea şi Direcţia Silvică include şi dezvoltarea unui cadru partenerial pentru activităţi de cercetare – dezvoltare – inovare bazate pe nevoi şi tendinţe actuale sau previzibile în viitor pe piaţa muncii şi în dinamica practică a sectorului silvic.