Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, a declarat, miercuri, că este mândru că a doua Casă a francofoniei va fi realizată în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Piatra de temelie a edificiului a fost aşezată, miercuri, în cadrul unei ceremonii, preşedintele Klaus Iohannis.
‘Sunt foarte mândru (…) că, în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, avem a doua casă a francofoniei din lume, după Paris. Este o dovadă a solidarităţii de care avem nevoie acum mai mult decât oricând a faptului că universităţile se găsesc în avangarda iniţiativelor pentru menţinerea păcii, pentru promovarea unei solidarităţi active şi pentru promovarea valorilor umanismului. Este un moment care ne face pe toţi să fim mândri de acest proiect al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Universităţile româneşti au din ce în ce mai multe programe de studii disponibile în limbile de circulaţie internaţională’, a afirmat ministrul.
Potrivit lui Cîmpeanu, internaţionalizarea activităţii universităţilor româneşti reprezintă o prioritate încă de acum câţiva ani, când a fost adoptată o strategie în domeniu de către Consiliului Naţional al Rectorilor.
‘Vedem bine şi în criza refugiaţilor ucraineni, în această perioadă dramatică, faptul că universităţile româneşti sunt capabile să primească studenţi din universităţile ucrainene, nu numai din cele 13 universităţi ucrainene care sunt membre AUF, ci din toate universităţile ucrainene, nu numai studenţi francofoni, ci studenţi care îşi urmau studiile şi într-o altă limbă decât limba franceză arată solidaritatea universităţilor româneşti’, a transmis ministrul Educaţiei.
Conform rectorului UPB, Mihnea Costoiu, clădirea va fi inaugurată anul viitor.
‘Suntem onoraţi că UPB va găzdui acest edificiu. Este o acţiune care încununează activitatea României în slujba francofoniei ştiinţifice şi culturale. (…) Anul viitor suntem convinşi că vom inaugura această clădire. (…) Este o clădire destinată studenţilor internaţionali din zona francofonă. O clădire care va fi hub-ul francofoniei în această parte a lumii, realizată integral de universitatea noastră. Va fi o casă în care studenţii acceptaţi în lumea ştiinţifică francofonă vor avea cazare şi masă în România oferită de universitate şi de autorităţile statului pe diferite proiecte la costuri foarte reduse sau fără niciun fel de cost. Va fi o casă destinată studenţilor internaţionali în Politehnică’, a afirmat rectorul.
El a precizat că, în prezent, UPB are circa 7% studenţi străini, iar ţinta în următorii ani este de 15%. ‘Acest tip de investiţie va aduce şi studenţi alături de noi. Noi am avut o prezenţă foarte puternică în spaţiul internaţional în ultimii ani şi s-a simţit. Dacă înainte aveam circa 200 – 300 de studenţi am ajuns la câteva mii. Trebuie să investeşti, să atragi oferindu-le foarte multe, ceea ce noi facem în Politehnică’, a explicat Mihnea Costoiu.
La evenimentul de miercuri au mai participat ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor francofone din ţara noastră, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, precum şi reprezentanţi ai mai multor universităţi din ţară.
‘Casa Francofoniei în România îşi propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunităţile de mobilitate ale studenţilor şi cercetătorilor francofoni, printr-o abordare inovatoare. Proiectul va oferi tinerilor din întreaga lume locuinţe de calitate şi condiţii optime de studiu în cel mai mare campus studenţesc din ţară’, a transmis Universitatea Politehnica, printr-un comunicat de presă.
Casa Francofoniei va găzdui evenimente culturale şi ştiinţifice menite să promoveze performanţa şi să sprijine tinerii studenţi şi cercetători. În cadrul ei vor fi organizate expoziţii de artă, festivaluri de teatru, film, literatură, precum şi evenimente dedicate studenţilor – sesiuni de training, dezbateri publice şi concursuri.
În aceeaşi măsură, Casa Francofoniei va oferi sprijin social studenţilor şi cercetătorilor internaţionali pentru a le permite să îşi continue studiile în România în condiţii favorabile, într-un mediu participativ, a precizat UPB.
Cu o capacitate de 334 de locuri de cazare amenajate la standarde de calitate moderne, clădirea va avea va avea suprafaţa de 795 mp şi va fi construită pe un teren de 5.730 mp.
Studenţii francofoni vor avea acces la toate serviciile şi spaţiile publice de care va dispune clădirea: săli de conferinţă şi de lectură, bibliotecă, restaurant şi spaţii verzi amenajate pentru relaxare şi activităţi sportive.