Deputatul UDMR Szabó Ödön a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că legea adoptată în această săptămână de parlamentari referitoare la construirea de piste de biciclete este necesară pentru derularea proiectelor cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
‘Pistele de biciclete nu erau definite, nu aveau ierarhie, nu erau trecute în legea drumurilor publice, nu exista o legislaţie privind pistele de biciclete în afara oraşelor sau a traseelor de biciclete. Trebuia o reglementare şi datorită faptului că, în momentul de faţă, prin PNRR, avem sume alocate consistent pentru dezvoltarea pistelor de biciclete atât în oraşe, cât şi în afara lor’, a afirmat deputatul Szabó Ödön, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Potrivit acestuia, iniţiativa legislativă defineşte pistele de biciclete ca fiind ‘căi de comunicaţie terestră, din interiorul sau exteriorul localităţilor, proiectate şi construite special pentru circulaţia cicliştilor, al căror traseu poate fi identic sau diferit de cel al drumurilor existente în zonă’ şi stabileşte categoriile – drumuri de interes naţional pentru ciclişti, drumuri de interes judeţean şi drumuri şi piste de biciclete de interes local, pe modelul clasificării drumurilor publice existente.
Pistele de biciclete de interes naţional, care leagă cel puţin două judeţe, vor avea două benzi de circulaţie, fiecare având o lăţime de minimum 1,2 metri.
‘În PNRR, Ministerul Dezvoltării a alocat o anumită sumă de bani pentru fiecare localitate, din care autoritatea locală poate decide dacă vrea să construiască piste de biciclete. Această legislaţie, dacă va fi promulgată, dă practic sprijin cum trebuie să arate aceste piste de biciclete. Este un lucru absolut necesar’, a subliniat deputatul UDMR Bihor.
Proiectul de Lege 258/2021 a fost realizat pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor şi a Ordonanţei de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi pentru completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)