AcasăStiri generaleIniţiative legislative depuse la Parlament: Ziua Naţională a sportului cu balonul oval...

Iniţiative legislative depuse la Parlament: Ziua Naţională a sportului cu balonul oval şi Ziua Sportului Românesc

Două iniţiative legislative depuse la Parlament propun instituirea, în 4 mai, a Zilei Naţionale a sportului cu balonul oval, respectiv a Zilei Sportului Românesc, în prima zi de duminică din luna iunie.

‘Se instituie în 4 mai Ziua naţională a sportului cu balonul oval’, prevede unul dintre proiecte. Această zi va fi marcată de către Federaţia Română de Rugby, de cluburi sportive/asociaţii şi membri afiliaţi prin participarea la evenimente şi programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării rugby-ului pentru sănătatea oamenilor.

‘Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau punerea la dispoziţie a bazelor sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile. Pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa practicării rugby-ului pentru sănătatea şi viaţa oamenilor, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor difuza emisiuni de promovare a programelor şi evenimentelor dedicate acestei zile’, mai prevede proiectul.

Iniţiatorii, parlamentari ai PSD, afirmă că rugby-ul este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, cu foarte de mulţi adepţi la nivel mondial.

‘Una dintre valorile fundamentale ale sportului cu balonul oval este solidaritatea. Practicanţii de rugby au dovedit-o în nenumărate rânduri nu doar pe teren, ci şi în afara lui, cu iniţiative civice lăudabile. Este momentul să fim şi noi solidari cu acest sport, să îi oferim o sărbătoare naţională, pentru că are un potenţial indubitabil, cu o poziţionare permanentă în top 20 mondial şi cu o istorie de peste o sută de ani.(…)Rugby-ul este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, având extrem de mulţi adepţi pe întreg mapamondul. Rugby-ul le oferă adolescenţilor, şi nu numai, o încredere sporită şi respect de sine. Acest sport este recunoscut pentru că poate construi caractere puternice. Stimulează curajul, fitness-ul, efortul şi spiritul de echipă, aducând la un loc băieţi şi fete din toate mediile’, arată iniţiatorii proiectului, în expunerea de motive.

De asemenea, mai mulţi parlamentari de la PSD, PNL, UDMR, AUR şi minorităţi au depus un proiect privind instituirea Zilei Sportului Românesc în prima zi de duminică din luna iunie.

‘Se instituie ‘Ziua Sportului Românesc’ în prima zi de duminică din luna iunie. Direcţiile judeţene pentru sport, respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu administraţiile publice locale, vor organiza anual, de Ziua Sportului Românesc, în fiecare

reşedinţă de judeţ şi în municipiul Bucureşti, programe şi manifestări publice. Manifestările publice vor promova sportul de masă, sportul de performanţă, sportul pentru persoanele cu dizabilităţi, beneficiile unui stil de viaţă activ şi sănătos, realizările internaţionale ale României pe plan sportiv şi sportivii care au avut un aport semnificativ în acestea. Finanţarea evenimentelor se face de către Ministerul Sportului din Bugetul de stat’, prevede proiectul de lege depus la Parlament.

Actul normativ mai stabileşte că autorităţile administraţiei publice locale vor sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor în limita fondurilor disponibile şi prevăzute în acest sens.

Autorităţile administraţiei publice locale vor pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, şi bazele sportive aflate în administrare sau în folosinţă gratuită.

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că tot mai puţini români practică activităţi sportive recreaţionale sau de performanţă, una dintre urmările negative ale acestui fenomen fiind deteriorarea stării de sănătate a populaţiei la nivel general. Aceştia remarcă faptul că există o resemnare la nivel naţional cu privire la situaţia sportului românesc de înaltă performanţă.

Potrivit semnatarilor proiectului, ziua aleasă pentru celebrarea sportului românesc este ‘prielnică din mai multe puncte de vedere’ – ‘temperatura este una potrivită pentru activităţi sportive (18°C este media la nivel naţional), încă nu a început sezonul concediilor şi majoritatea cetăţenilor sunt liberi duminica şi pot participa la evenimentele organizate cu această ocazie’.

Impactul bugetar pentru Ziua Sportului Românesc este estimat de iniţiatori la 4,6 milioane de lei, sumă care acoperă o finanţare de 100.000 lei pentru fiecare judeţ, respectiv 500.000 pentru municipiul Bucureşti.

Cele două proiecte vor intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks