Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a afirmat că peste 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru cetăţenii ucraineni care vor să se angajeze la firme din România.
‘Avem câteva sute de cetăţeni care s-au angajat la firme din România şi sunt cel puţin 2.000 de locuri libere pentru refugiaţii din Ucraina care doresc să aibă un loc de muncă. (…) Ştiu că au existat deja oferte în industria hotelieră sau în alte domenii. Există o platformă care gestionează această zonă, a celor care oferă locuri de muncă. În România, şomajul este la un nivel extrem de mic. (…) În măsura în care cetăţenii ucraineni (…) vor să aplice pentru locuri de muncă, au fost deja create facilităţi, după modelul pe care ministrul Educaţiei, de exemplu, l-a implementat pentru studenţii din Ucraina. Sunt oameni care şi-au lăsat casele în ruină, arse, unii dintre ei nu mai au diplome de studiu sau alte documente care să certifice că au parcurs o anumită etapă din învăţământul universitar de exemplu. România este pregătită să preia aceşti studenţi ucraineni şi, în perioada care urmează, să îşi poată reface cumva documentele. Dar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere se pot angaja, arătând ce tip de expertiză deţin pentru a fi integraţi pe piaţa muncii’, a explicat Cărbunaru, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Guvern.
El a precizat că puţin peste 4.000 dintre cei peste 79.000 de ucraineni care se află în România au aplicat pentru o formă de azil, ceea ce înseamnă că beneficiază de protecţia statului român, dar şi de posibilitatea de a fi contactaţi, în orice moment.
‘Am spus asta încă de la debutul crizei de refugiaţi – cetăţenii ucraineni vin dintr-o ţară care are un Acord de asociere semnat cu Uniunea Europeană, asta înseamnă că ei au dreptul de a călători liber 90 de zile într-un interval de şase luni, oriunde, pe teritoriul oricărui stat membru UE. (…) Perioada de şase luni a fost extinsă la un an’, a adăugat Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a explicat că cetăţenii ucraineni care vin din zona de conflict beneficiază de servicii din partea statului român şi fără să aibă un statut de azilant.
‘În funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina, (…) putem să asistăm din nou la o creştere, dar în acest moment suntem într-o perioadă relativ stabilă a fluxului de refugiaţi. România este pregătită, încă de la intrarea în ţară şi până în interior, cu toate serviciile sociale guvernamentale, autorităţile locale, cu societatea civilă. Exemplul de solidaritate pe care România l-a oferit, nu doar lumii întregi dar şi ei înşişi, arată capacitatea poporului român de a gestiona şi instituţional dar şi uman o criză la care nimeni nu s-ar fi aşteptat să fie nevoie să o traversăm’, a mai spus Dan Cărbunaru.