Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a făcut, marţi, un apel la populaţie pentru a înceta incendierea vegetaţiei uscate, focul putând pune în pericol atât viaţa oamenilor, cât şi bunurile acestora.
‘Ne confruntăm de la an la an cu un asemenea fenomen, dar, din păcate, lucrurile pot căpăta de fiecare dată o altă încărcătură decât cea pe care şi-o doresc persoanele care incendiază de fiecare dată, cu bună-ştiinţă, vegetaţia uscată, păşunile. (…) Vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că sunt zeci de situaţii zilnic de incendieri, care, dincolo de resursele pe care le consumă, pot ajunge şi la tragedii. Vreau să le cer tuturor vrâncenilor să se gândească foarte serios. (…) Cu focul nu trebuie să ne jucăm, pentru că nu îl putem controla. Fac un apel la discernământ, la raţionament, dar mai ales la responsabilitate, pentru a înceta acest tip de activităţi. Fac apel la conştiinţa vrâncenilor şi la responsabilitatea acestora de a înţelege că acest fenomen poate căpăta proporţii nu doar incontrolabile, dar şi tragice şi cu prejudicii imense’, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Halici.
Acesta a dat exemplul ultimului eveniment produs în judeţ, în noaptea de luni spre marţi, în urma căruia 15 hectare de vegetaţie forestieră au ars la Reghiu şi care a necesitat intervenţia a 26 de autospeciale şi a peste 520 de persoane.
‘Ultimul incendiu a avut loc pe raza comunei Reghiu şi a fost la un pas de a se transforma într-o adevărată catastrofă. A fost alertată Direcţia Silvică, echipele Salvamont, subunităţile ISU de la Năruja, Vidra, Odobeşti, Focşani, precum şi echipele SVSU. Din cauza vântului şi a vitezei de propagare a flăcărilor, exista pericolul ca focul să se propage la o arie destul de întinsă de pin, unde, dacă ar fi ajuns, lucrurile ar fi scăpat de sub control şi ar fi afectat arii importante de pădure, putând ajunge inclusiv la casele oamenilor. Au fost dislocate 26 de autospeciale şi 528 de persoane, voluntari şi membri ai echipelor de intervenţie’, a spus prefectul.
El a precizat că a cerut ISU Vrancea şi IPJ Vrancea să intensifice activităţile de control pentru a putea preîntâmpina astfel de activităţi şi autorităţilor locale, să popularizare şi să disemineze în rândul cetăţenilor informaţiile privind incendiile de vegetaţie uscată, dar şi alte riscuri care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)