Doar 86 de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu prima doză în ultimele trei săptămâni, chiar dacă specialiştii recomandă în continuare imunizarea.
Potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului Harghita, în perioada 3-24 martie, au fost vaccinaţi cu prima doză un număr de 86 de harghiteni, în vreme ce la 235 li s-a administrat doza rapel, iar 266 au primit doza booster.
În Harghita mai sunt funcţionale doar opt centre de vaccinare, la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Vlăhiţa şi Cristuru Secuiesc, unele având program zilnic, iar altele fiind deschise doar în anumite zile ale săptămânii.
Specialiştii recomandă, în continuare, vaccinarea anti-COVID, în contextul în care se observă o creştere a numărului de cazuri, atât la nivel naţional, cât şi în judeţ.
Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat, pentru AGERPRES, că apelul este în continuare la vaccinare, pentru că statisticile arată că majoritatea celor care au făcut forme grave sau au decedat nu erau imunizaţi.
‘În continuare, apelul este foarte ferm, cu atât mai mult că au început să crească şi pe plan naţional, mai ales în aglomeraţiile urbane mari. (…) Recomandarea este ca cei care nu s-au vaccinat să o facă, pentru că statisticile arată că (…) majoritatea celor care fac cazuri grave şi decedează sunt nevaccinaţi’, a arătat dr. Tar.
De asemenea, aceasta a recomandat ca masca să fie purtată, totuşi, în spaţiile aglomerate închise, mai ales de către cei vulnerabili sau de cei care au simptome de infecţii respiratorii superioare, ca măsură de protecţie personală, dar şi a celor din jur.
‘Eu, ca om de sănătate publică, recomand ca în spaţiile aglomerate, mai ales în spaţiul închis, să se poarte totuşi, masca, mai ales de către persoanele vulnerabile. (…) Deşi, mă văd şi pe mine când intru cu mască undeva că sunt privită ca aproape inamic sau parcă eu aş fi cel care intră cu rea intenţie. Şi mai ales (să poarte mască – n.r.) persoanele care au simptome de infecţii respiratorii superioare, adică tuşesc, le curge nasul, strănută, au subfebrilitate. Şi să nu uităm, totuşi, de testele rapide, care sunt la îndemână, deja aproape toată lumea a învăţat să le facă sau, dacă nu, are pe cineva în preajmă care să-l ajute şi nu trebuie să uităm să ne testăm dacă avem cea mai mică suspiciune că am avea o infecţie respiratorie care ar putea să fie cu coronavirus’, a mai spus şefa DSP Harghita.
Aceasta a mai arătat că în Harghita se observă o oscilaţie a cazurilor de infectare ‘în fierăstrău’, cu tendinţă de creştere.