Acasă55Ciolacu: Avantajul comasării alegerilor - un efort bugetar mai restrâns

Ciolacu: Avantajul comasării alegerilor – un efort bugetar mai restrâns

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că unul dintre avantajele eventualei comasări a alegerilor locale cu cele generale ar fi ‘un efort bugetar mai restrâns’.

Întrebat joi, la Parlament, dacă a avut o discuţie cu liderii coaliţiei pe tema comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, Ciolacu a răspuns: ‘Mi-aş dori mult ca, cel puţin la nivel de preşedinţi, discuţiile informale dintre noi să încercăm să le ţinem informale până luăm o decizie. A existat această discuţie avută de mine cu domnul Florin Cîţu şi cu domnul Kelemen Hunor. Avantajul unei astfel de comasări, în primul rând, ar fi şi un efort bugetar mai restrâns. Sunt totuşi patru rânduri de alegeri în 2024, ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare pentru că se ţin la aceeaşi dată la nivel european şi atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea acestor alegeri’.

El a menţionat că cea mai consistentă participare la vot a românilor este în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi la alegerile locale.

‘Venind cu alegerile locale lângă alegerile generale de fapt alegi un Parlament mai legitim, deoarece va fi o prezenţă mai mare la vot la alegerile locale. Cred că este o abordare cât se poate de corectă. Căutăm să prindem cât mai mulţi români la vot şi Parlamentul viitor să aibă o reprezentare cât mai consistentă, din votul românilor’, a afirmat Ciolacu.

Miercuri, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, declara că, dacă va exista voinţă politică, cele patru tipuri de alegeri – parlamentare, prezidenţiale, locale şi europarlamentare, care trebuie să se desfăşoare în România în 2024, vor fi comasate, avantajul fiind costurile mai reduse.

‘Eu aşa doresc. Deciziile CCR sunt interpretate. Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţă politică, ca în 2024, legal, să fie alegeri… Avantajul ar fi mai puţine costuri pentru România. În 2024 sunt patru tipuri de alegeri. Toate costisitoare. Dacă reuşim să le comasăm, vor fi mai puţine costuri. (…) Veţi vedea soluţia’, a spus Florin Cîţu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks