AcasăStiri generaleDolj: Actorul Valer Dellakeza, sărbătorit de Naţionalul craiovean, de Ziua Mondială a...

Dolj: Actorul Valer Dellakeza, sărbătorit de Naţionalul craiovean, de Ziua Mondială a Teatrului şi la împlinirea vârstei de 80 de ani

Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Teatrului vor debuta duminică, 27 martie, la Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova, cu un eveniment dedicat actorului Valer Dellakeza şi cu ocazia împlinirii de către acesta a vârstei de 80 de ani.

Actorul va participa la o întâlnire găzduită de criticul de teatru Marina Constantinescu, de la ora 11,00, în Sala ‘I.D. Sîrbu’.

Potrivit reprezentanţilor Teatrului Naţional ‘Marin Sorescu’, actorul Valer Dellakeza şi-a legat renumele de acest teatru, iar în cei 62 de ani de activitate pe scena craioveană, dar şi pe scenele teatrelor internaţionale, a jucat în piese de referinţă ale celor mai importanţi dramaturgi români şi a făcut roluri de anvergură din dramaturgia universală.

‘Dellakeza a colaborat cu regizori importanţi ai scenei româneşti, de la Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Mircea Cornişteanu, până la Tompa Gábor, László Bocsárdi, a lucrat cu Robert Wilson iar acum, recent, cu Romeo Castellucci. Debutul pe scena craioveană a avut loc în 1954, la vârsta de 12 ani, cu un rol principal într-o piesă sovietică, ‘Să nu-i zici pe nume’, în regia lui Ion S. Bologa. În 1962 a fost angajat, prin concurs, pe post de actor corp-ansamblu la Naţionalul craiovean, unde s-a făcut remarcat într-o serie de roluri importante. În 1964 este admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ Bucureşti, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asist. univ. Octavian Cotescu. După absolvire este repartizat la Teatrul Naţional Craiova. Până în 1989 a interpretat zeci de roluri memorabile, iar în 1989 se face remarcat în lumea teatrului cu rolul Unchiul Vanea din piesa ‘Unchiul Vanea’ de A.P. Cehov, în regia lui Mircea Cornişteanu, rol pentru care primeşte Premiul UTC (Uniunea Tineretului Comunist). Dar apogeul carierei se petrece în 1999 cu Truffaldino din spectacolul ‘Slugă la doi stăpâni’ de Carlo Goldoni în regia lui Vlad Mugur, pentru care Revista Scena îl declară cel mai bun actor al anului, iar juriul UNITER îi conferă premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii’, informează Naţionalul din Craiova.

În anii ’90, Valer Dellakeza a colaborat cu regizorul Silviu Purcărete în spectacole de referinţă pentru teatrul european şi mondial, cu care a făcut o serie de turnee internaţionale de prim rang. Q fost Madam Ubu în ‘Ubu rex cu scene din Macbeth’ după A. Jarry şi W. Shakespeare (1990-91), Demetrius în ‘Titus Andronicus’ de W. Shakespeare, (1991-92), Egist în ‘Orestia’ după Eschil, (1997-98), Ducele Orsino în ‘A 12-a noapte’ de W. Shakespeare, Bernardin în ‘Măsură pentru măsură’ de W. Shakespeare.

Pentru aceste spectacole realizate de Purcărete la Craiova, Teatrul Naţional Craiova a primit 12 premii internaţionale la cele mai mari festivaluri de teatru din lume, pe patru continente.

Valer Dellakeza este cunoscut şi datorită rolurilor interpretate în film, iar din anul 2004 este Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova. În 2012 a devenit Cetăţean de onoare al Municipiului Craiova, un an mai târziu a fost distins cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de ‘Cavaler’, iar în 2019 a primit Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de ‘Ofiţer’.

În anul 2012 a fost din nou premiat de către UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2013 a primit al treilea premiu UNITER, pentru rolul Domnul Tot, din spectacolul ‘Familia Tót’, în regia lui László Bocsárdi.

Tot de Ziua Mondială a Teatrului, la Naţionalul din Craiova vor mai avea loc duminică alte două evenimente: Proiectul Ziua Hektomeron, un proiect recent premiat de către Senatul UNITER la care şi-au adus contribuţia 100 de regizori din 100 de ţări, va fi difuzat online pe website-ul proiectului, www.hektomeron.com.

Tot online, de data aceasta pe pagina de facebook a teatrului, se va transmite în regim de live streaming premiera spectacolului Noua Ordine Mondială / New World Order de Harold Pinter, în regia Tetianei Shelepko, artistă ce a reprezentat Ucraina în proiectul HEKTOMERON. ‘Deşi Kievul se află sub asediu, Tetiana continuă să lucreze pentru premiera spectacolului ‘Noua ordine mondială’ de Harold Pinter, iar premiera va fi transmisă live pe internet şi preluată de mai multe teatre din Germania, Slovacia, Portugalia, iar în România, de Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ Craiova’, au mai anunţat reprezentanţii instituţiei. AGERPRES / (AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks