Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea a vernisat miercuri expoziţia aniversară ‘150 de ani de muzeografie orădeană’, în noul sediu al instituţiei, ce va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până în 15 mai a.c.
‘Timpul trece atât de repede… Dacă în urmă cu un secol şi jumătate s-a pornit de la foarte puţin, dar cu foarte mult entuziasm, astăzi Muzeul Ţării Crişurilor are un patrimoniu de invidiat, spun eu, fiind unul dintre muzeele cele mai bogate din România. Avem aproape 510.000 numere de inventar, obiecte de patrimoniu şi suntem, clar, din perspectiva patrimoniului, în primele cinci muzee din România şi nu ne vom opri aici,’ a declarat, în vernisaj, directorul MTC, Gabriel Moisa.
Expoziţia, realizată de muzeograful Tiberiu Ciorba, împreună cu colegii de la secţia de istorie, condusă de Florina Ciure, cuprinde obiecte din patrimoniul muzeal vechi în legătură cu Societatea de Arheologie şi Istorie, volumul ‘Centenar muzeal’ apărut la 100 de ani de muzeografie orădeană, registre, documente, fotografii, imagini de epocă, piese interesante din colecţia Arnold Ipolyi (1823-1886), una dinte cele mai vechi colecţii ale MTC, diferite instrumente aparţinând unor secţii din muzeu. De asemenea, sunt expuse o serie de caricaturi ale unor angajaţi muzeografi, realizate de Francois Pamfil în anii 1970.
Fostul director al MTC timp de 27 de ani, criticul de artă Aurel Chiriac a declarat, pentru AGERPRES, că această expoziţie este o manifestare firească menită să aducă în conştiinţele contemporanilor faptul că Oradea a avut unul dintre cele mai vechi muzee din România.
‘Această expoziţie care aniversează cei 150 de ani de activitate muzeografică în Oradea face, pe de o parte, cunoscută publicului larg istoria muzeului, care înainte a fost muzeu judeţean, iar din 1971 a devenit Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, expoziţia este interesantă pentru că aduce în prim plan mărturii ce ţin de personalul muzeului şi este utilă pentru că, până la urmă, se demonstrează că această activitate de protejare a patrimoniului prin muzeu, fie el regional, fie MTC, a fost continuă şi că muzeografii care au activat în cadrul instituţiei noastre au demonstrat o responsabilitate specială pentru a pune în valoare istoria acestor locuri,’ a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ. dr. Aurel Chiriac, angajat al muzeului timp de 48 de ani, din care 27 de ani ca director.
Muzeul Ţării Crişurilor se află în actualul sediu, din strada Armatei Române, de trei ani, în fosta clădire a Garnizoanei Oradea, reabilitată de Consiliul Judeţean din bugetul propriu şi din fonduri europene. În clădirea impozantă pe trei nivele se mai lucrează la amenajări interioare şi muzeale la etajul doi şi trei, urmând ca în acest an să se deschidă toate secţiile acestuia. Este al treilea sediu al muzeului orădean, după ce anterior a fost nevoit să elibereze Palatul baroc, în urma retrocedării acestuia către Episcopia romano-catolică. La începuturi avea sediu în actualul Palat al copiilor.
Directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa a declarat, pentru AGERPRES, că împlinirea celor 150 de ani de muzeografie bihoreană înseamnă o sărbătoare pentru angajaţii complexului muzeal, continuatorii unor specialişti care au început să activeze în domeniul arheologiei şi istoriei, din 1872.
‘Punctul de pornire al mişcării muzeografice la Oradea este acest an, 1872, când, asemeni altor reşedinţe de comitate din Transilvania, s-au înfiinţat acele Societăţi de Arheologie şi Istorie, care, prin statut, îşi propuneau să adune artefacte, documente, izvoare care ţin de istoria locului. În câteva decenii, până în 1896, s-au adunat peste 20.000 de artefacte, când s-a deschis practic un muzeu propriu-zis la Oradea, în actualul Palat al copiilor, de pe strada Muzeului.
După integrarea Oradiei şi a judeţului Bihor în statul român, s-au făcut investiţii foarte mari în anii 1930, care au dus la înfiinţarea unui al doilea muzeu, Casa Naţională a Judeţului Bihor, pe lângă muzeul existent în Palatul Copiilor.
‘După 1948, în condiţii noi pentru societatea românească, muzeul a fost reorganizat, a primit o altă denumire, respectiv Muzeul Petofi-Bălcescu, ce venea să contureze apropierea româno-maghiară, o idee bună, până la urmă, pentru că ea vine să exploateze ceea ce apropie, nu ceea ce desparte două popoare’, a precizat directorul MTC.
Povestea muzeului orădean continuă, la începutul anilor 1970, prin mutarea muzeului din Palatul copiilor în Palatul baroc, unde în 1972 a fost redeschisă noua expoziţie a de acum Muzeului Ţării Crişurilor. După aproape 50 de ani, MTC se află într-o casă nouă, pe strada Armatei Române nr.1/A.