Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii au efectuat o activitate de control la Direcţia Regională de Informaţii Transilvania Vest, prilej cu care au fost informaţi asupra principalelor riscuri de securitate în regiune, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.
Conform unui comunicat, Comisia şi-a desfăşurat activitatea, în această săptămână, la Cluj, la sediul principal al Direcţiei Regionale de Informaţii Transilvania Vest (DRITV) a SRI, conform planului de control pe anul 2022.
‘Parlamentarii din Comisie şi reprezentanţii din conducerea regională a SRI au discutat despre activitatea DRITV – care are competenţe pe zona judeţelor Cluj, Bihor şi Sălaj, în urma reorganizării SRI în format regional, în anul 2019, despre riscurile gestionate la nivelul Direcţiei pe dimensiunile internă şi externă, dar şi despre provocările şi riscurile de securitate gestionate în pandemie şi în această perioadă, în contextul conflictului ruso-ucrainean’, transmite comunicatul.
În acest sens, Comisia a fost informată asupra principalelor riscuri de securitate în regiune, aflate în atenţia SRI: acţiuni ale entităţilor extremist-radicale, de natură a afecta climatul social; strategii ale unor operatori economici cu acţionariat străin, de natură a afecta interesele de securitate naţională în domeniul industrial şi energetic; acţiuni cu impact negativ pe componenta de protecţie a mediului şi a gestionarii deşeurilor; implementarea defectuoasă a proiectelor cu finanţare guvernamentală şi europeană; existenţa unor infrastructuri critice insuficient dezvoltate/nemodernizate; riscuri asociate fenomenului terorist, mai menţionează sursa citată.
De asemenea, conducerea Serviciului a informat că, pe dimensiunea externă, principalele riscuri de securitate au fost amplificate în contextul războiului din Ucraina.
‘Comisia a fost informată despre acţiuni pe teritoriul României ale serviciilor de informaţii adverse, acţiuni derulate de actori statali sau cu motivaţie financiară, ce afectează infrastructurile IT&C cu valenţe critice, acţiuni ale unor grupări de criminalitate organizată externe în asociere cu grupări autohtone, pe linia migraţiei ilegale, criminalitate informatică, trafic de droguri, contrabandă şi evaziune fiscală de mare amploare’, mai arată comunicatul.
Preşedintele Comisiei, senatorul Cristian Chirteş, a declarat că a solicitat Serviciului să aibă în atenţie proiectul pentru construcţia Spitalului Regional Cluj.
‘În cadrul şedinţei de la Cluj am avut discuţii foarte bune cu conducerea Direcţiei regionale a SRI, aplicate, cu date concrete şi relevante. Am dezbătut subiecte sensibile, în contextul unor posibile vulnerabilităţi la adresa statului de drept, care ţin de specificul judeţelor Cluj, Bihor şi Sălaj. Am solicitat Serviciului să aibă în atenţie proiectul pentru construcţia Spitalul Regional Cluj, să informeze constant beneficiarii legali pe acest subiect, pentru că este un obiectiv extrem de important pentru populaţia din zonă’, a spus Cristian Chirteş, conform sursei citate.
De asemenea, Chirteş a menţionat că membrii comisiei au atras atenţia şi asupra pericolul generat de fake-news şi dezinformare.
‘În vederea gestionării riscurilor generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, şeful unităţii a precizat că a fost activat un task-force în vederea asigurării integrate şi unitare a activităţilor specifice. Comisia a fost informată că, în acest context, a fost intensificată cooperarea inter-instituţională între serviciile de informaţii şi ministere, în format SNPCT, şi că nevoia de informaţii a decidenţilor şi beneficiarilor legali este mult mai mare acum. Comisia a punctat şi pericolul generat de fake-news şi dezinformare, acţiuni menite să inducă panică şi să incite la violenţă şi dezordine socială. De asemenea, am reafirmat necesitatea adoptării legilor securităţii naţionale’, a spus senatorul Cristian Chirteş.
DRITV este a cincea direcţie regională a SRI, din cele 11, la care Comisia s-a deplasat în exercitarea mandatului, în această legislatură, mai precizează sursa citată.