Liberalii timişoreni au anunţat, luni, trei proiecte de rezolvare a problemei de la compania Colterm, aflată în insolvenţă, pentru a evita situaţia din iarnă, când şcolile din Timişoara au fost închise din cauza frigului din clase, iar în saloanele de spital şi în locuinţele abonaţilor a fost sistată temporar încălzirea.
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în antiteză cu ‘lamentările’ primarului Dominic Fritz, liberalii vin cu soluţii efective, dar măsurile trebuie luate acum de către executivul Primăriei şi administratorii Colterm, care, în opinia sa, ‘a fost pusă pe butuci de politrucii numiţi de USR’.
‘Am identificat trei proiecte principale şi unul complementar, pe termen mediu şi lung, şi câteva soluţii pe termen scurt, cu surse de finanţare, care ar face din Colterm (unde unic acţionar este Primăria, n.r.) o societate modernă, care să profite de oportunităţile date de această piaţă a energiei în care vor fi investiţii semnificative, în special pentru a decupla producătorii de energie de combustibilii fosili şi dependenţa de gazele şi petrolul ruseşti’, a afirmat Alin Nica.
Primul proiect propus de liberalii locali este realizarea unei centrale de energie bazate pe energia geotermală, în acest sens făcându-se deja paşi concreţi în comuna Dudeştii Noi, din apropierea municipiului Timişoara, unde există un astfel de potenţial.
‘Suntem deja în discuţii avansate cu o societate austriacă în domeniul energiei pentru un proiect pilot în comuna periurbană, care să exploateze potenţialul geotermal. Produsul rezidual de la centrala geotermală este căldura care poate fi utilizată pentru încălzirea locuinţelor timişorenilor şi a instituţiilor publice. Finanţarea este asigurată 100% din bani privaţi, fără niciun leu din partea Primăriei Timişoara. Numai că trebuie ca primăria să aibă bunăvoinţă de a se implica. Banii vor proveni din vânzarea energiei. Pe 19 aprilie vom avea o întâlnire de lucru, la care a fost invitat şi primarul Dominic Fritz, pentru a concretiza investiţia’, a detaliat Alin Nica.
Al doilea proiect major propus este realizarea unei instalaţii de cogenerare bazate pe hidrogen, la Colterm, cu finanţare din PNRR. Şi această instalaţie are ca produs secundar căldura care poate fi folosită de Colterm.
Al treilea proiect are în vedere realizarea unui biodigestor care să accelereze descompunerea deşeurilor biodegradabile, cu finanţare din POIM sau din PODD.
‘Am spus încă de anul trecut, când s-a primit amenda imensă pentru necumpărarea certificatelor verzi, că noi am putea rezolva două probleme cu această investiţie. Biodigestorul poate rezolva şi problema penalităţilor pentru deşeuri dar şi pentru biogazul care poate fi produs de instalaţie şi care poate fi folosit la Colterm pentru generarea de căldură. Toate aceste trei proiecte sunt generatoare de certificate verzi, nu consumatoare de certificate verzi. Primăria ar putea câştiga pe trei fronturi, dar trebuie acţionat acum, pentru că altfel se pierde oportunitatea de finanţare, respectiv PNRR, POIM şi investitorul privat’, a explicat Nica.
Cel de-al patrulea proiect, complementar, priveşte utilizarea căldurii reziduale din instalaţia de cogenerare care există la Colterm, vara.
În acest sens, liberalii propun construirea unui centru olimpic de înot la Colterm sau pe un teren al primăriei dintr-un cartier al oraşului, care să folosească energia produsă vara, prin cogenerare. Sursa de finanţare ar fi Compania Naţională de Investiţii.
Viceprimarul Cosmin Tabără a prezentat, în acelaşi context, câteva soluţii pe termen scurt, pentru a preveni repetarea situaţiei de la Colterm din sezonul rece încheiat.
‘Este important să asigurăm căldura pentru tot timpul anului şi să ne organizăm încă de acum. Noi propunem să începem încă de acum negocierea de contracte pentru toamnă-iarnă, la un alt preţ, să aducem cărbune de calitate şi să gestionăm bugetul şi să nu-l risipim pe proiecte inutile. Toamna trecută am avut cărbune de o eficienţă mult mai mică’, a spus viceprimarul.
Cosmin Tabără a mai afirmat că dacă numărul debranşărilor abonaţilor Colterm, peste vară, va fi semnificativ, vor fi probleme care vor afecta inclusiv un proiect cu finanţare europeană, care vizează schimbarea conductelor care transportă agentul termic.
‘Dacă acel proiect va fi afectat de numărul mare al debranşărilor, există riscul unor sancţiuni care se vor răsfrânge asupra Primăriei şi a cetăţenilor. Bugetul va fi afectat foarte puternic. Noi trebuie să rezolvăm problema. Încercăm să justificăm eşecuri, fără a rezolva problemele. (…).’, a spus Tabără.
Alin Nica a mai punctat faptul că certificatele verzi trebuie să fie o prioritate pentru Primărie, întrucât reprezintă respectarea legii.
‘Spunând (Dominic Fritz, n.r.) că nu achiziţionezi certificate verzi, recunoşti public că nu respecţi legea. Fritz a ajuns să ceară inclusiv schimbarea politicii de achiziţionare a certificatelor verzi la nivel european, după ce a cerşit bani de la Guvernul Ciucă. Să ceri premierului să meargă la Bruxelles să renegocieze o întreagă politică europeană, doar pentru că tu nu eşti capabil să rezolvi o problemă locală, e ca şi când un dirijor ar da foc la partituri pentru că un corist nu reuşeşte să atingă o notă mai înaltă’, a încheiat Nica.