Lucrările de reabilitare şi amenajare a incintei 1 din Cetatea Deva, partea din vârful monumentului istoric, sunt prevăzute să se încheie în luna octombrie a anului viitor, investiţia fiind posibilă în baza unei finanţări europene nerambursabile în valoare de 18,7 milioane lei, a anunţat luni Primăria Deva.
‘Lucrările de reabilitare şi amenajare în scop de refuncţionalizare a incintei 1 a Cetăţii Deva se desfăşoară în ritm susţinut, pe bani europeni. Valoarea proiectului este de peste 18,7 milioane lei, fiind o investiţie finanţată din fonduri ale UE. Durata de execuţie a lucrărilor este de 23 luni, termenul de finalizare fiind 23 octombrie 2023’, a precizat, luni, primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Lucrările prevăzute în proiect vizează efectuarea de plombări şi injectări la zidăria de piatră, curăţarea acesteia, restaurarea şi refacerea elementelor de piatră fasonată. De asemenea, se lucrează la refacerea pereţilor din zidărie de piatră, la planşeele intermediare şi la şarpanta din lemn de stejar.
În graficul de lucrări sunt înscrise, între altele, Turnul de Poartă, latura de vest a cetăţii cu Turnul de Vest, zona Palatului Princiar, precum şi laturile de sud şi de est.
În fosta magazie de arme se va realiza sala multifuncţională 1, care va găzdui o expoziţie de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut monumentul.
Deasupra magaziei de arme se amenajează Platforma Belvedere Est, care va fi folosită pentru manifestări culturale şi găzduirea de evenimente cu specific istoric.
‘Pe locul fostei pivniţe de vinuri a garnizoanei se va realiza sala multifuncţională 2. Vor fi realizaţi pereţi cu panouri din sticlă, pe o structură din lemn stratificat, situaţi la 0,6 m de zidăria istorică, pentru a permite vizualizarea structurii originale. Sala va fi protejată cu un acoperiş realizat tot din sticlă. Sala multifuncţională va fi dotată cu instalaţie audio performantă şi dispozitive de proiecţie. Acest spaţiu va fi folosit pentru simpozioane, conferinţe, sală de curs pentru lecţii deschise de istorie’, a precizat edilul devean.
De asemenea, Curtea Mare din incinta 1 va fi amenajată pentru acţiuni culturale, aici fiind prevăzută organizarea unor spectacole în aer liber de teatru, operă sau concerte de muzică clasică.
Lucrările la incinta 1 au început în octombrie 2021.
Până acum, incinta 1, apreciată ca fiind cea mai importantă din Cetatea Deva, a fost închisă pentru public din cauza stării de degradare la care ajunseseră ruinele.
În prezent, din Cetatea Deva au fost reabilitate incintele 2 şi 3, lucrările fiind finanţate, şi în acest caz, din fonduri europene nerambursabile în valoare de 38,4 milioane lei. Cele două incinte pot fi vizitate din anul 2016 şi au atras, în medie, peste 170.000 de turişti, pe sezon.
Accesul pe Cetatea Deva se face acum pe jos, pe unul dintre cele trei trasee de vizitare, deoarece telecabina de pe Dealul Cetăţii se află într-un proces de modernizare ce include montarea unui ascensor nou, cu o capacitate de 30 de locuri. Lucrările la acest proiect se vor încheia, cel mai târziu, în prima parte a lunii iulie 2022. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)