Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, s-a aflat joi, la Braşov, cu prilejul acreditării oraşului ca centru Blue Dot – Punct Albastru Unicef, şi a acordării de către Guvernul Japoniei a unui ajutor umanitar de 1,79 milioane de dolari pentru activităţile de sprijinire a copiilor ucraineni refugiaţi în România şi a familiilor acestora.
Ambasadorul Hiroshi Ueda a subliniat că ajutorul umanitar acordat de Japonia Ucrainei este de 200 de milioane de dolari, din care suma de 1,79 milioane este destinată activităţilor care se derulează în România în sprijinul copiilor refugiaţi ucraineni.
‘Unicef joacă un rol foarte important în derularea acestor activităţi de sprijin şi Guvernul Japoniei are încredere foarte mare în această organizaţie. Prin colaborarea cu reprezentanţii societăţii civile şi municipalităţi vom continua să sprijinim în continuare Ucraina’, a menţionat diplomatul japonez.
El a subliniat că a fost impresionat de căldura cu care sunt primiţi, la Braşov, refugiaţii ucraineni.
‘Îmi exprim compasiunea faţă de toţi cei care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, Ucraina, şi gândurile noastre se îndreaptă azi către aceştia. În acelaşi timp, am fost impresionat de căldura cu care au fost primiţi refugiaţii în Braşov’, a precizat Hiroshi Ueda.
La rândul său, primarul Braşovului, Allen Coliban, a afirmat că certificarea Punct Albastru obţinută din partea Unicef, parteneriatul cu această organizaţie, vine să compenseze efortul comunităţii braşovene şi rezultatele obţinute.
‘Braşovul a fost centru de primire a refugiaţilor încă din primele zile, am reuşit să oferim locuri de cazare, hrană, consiliere psihologică şi juridică, locuri de muncă, iar pentru cei mai mici locuri în grădiniţe şi şcoli. Toate aceste lucruri s-au întâmplat printr-o implicare fantastică a comunităţii braşovene. Şi am dat încă o dată dovadă că putem face faţă acestor provocări şi că lucrurile pe care le oferim nu sunt doar nişte vize pe o hârtie, ci vin cu foarte mult suflet pus şi cu foarte multă grijă. Suntem pregătiţi să facem faţă în continuare provocărilor (…) suntem pregătiţi să primim companii cu sute de angajaţi care doresc să se mute la Braşov’, a afirmat Coliban.
Conform acestuia, aproximativ 3.000 de refugiaţi au trecut, până în prezent, prin procedura de înregistrare, dintre care peste 2.000 locuiesc în continuare în Braşov.
Blue Dot (Punctele Albastre) sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiaţi şi familiile lor şi oferă servicii pentru nevoile urgente ale copiilor şi femeilor.