Parlamentele României şi Republicii Moldova trebuie să vină cu o nouă abordare în vederea unui parteneriat mai strâns pentru susţinerea aderării ţării vecine la UE, respectiv cu un nou ‘Pact de la Snagov’, a declarat joi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.
Potrivit diplomatului, oportunitatea integrării europene a Republicii Moldova era, până nu demult, mai curând în domeniul intenţiilor sau a planurilor, dar prin solicitarea oficială de a obţine statutul de candidat şi prin înmânarea acestui chestionar la Bruxelles de către Comisia Europeană ministrului moldovean de externe, Republica Moldova a iniţiat un proces prin care speră să obţină statutul de stat candidat în viitorul cel mai apropiat.
‘Primul obiectiv al nostru, în acest context, este să completăm acest chestionar cât mai curând posibil. Înţeleg ca sunt peste 300 de întrebări. Vom avea nevoie de susţinerea României, a experţilor din România care au fost implicaţi în procesul de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât pe parcursul următoarei luni să definitivăm acest chestionar la cel mai înalt nivel, ca să răspundem concret şi cât mai complet şi cât mai convingător la acele întrebări. (…) Cred că e nevoie să gândim într-o perspectivă mai îndelungată, să avem şi o viziune de viitor, una mai curajoasă şi mai profundă. (…) Prin urmare, cred că parlamentele noastre trebuie să vină împreună, în curând, cu o nouă abordare care să angajeze cele două parlamente într-un parteneriat pe care l-aş numit un nou Pact de la Snagov pentru aderarea Republicii Moldova la UE’, a declarat ambasadorul Chirilă, la şedinţa Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, care a avut loc la Parlament.
El a adăugat că mesajul celor două parlamente ar trebui să fie mai accentuat, mult mai ferm, în vederea acordării statutului de stat candidat pentru Republica Moldova.
‘Mesajul viitor – să cerem împreună ca UE să ne acorde acest statut – de stat candidat – pentru că aceasta este chintesenţa Republicii Moldova, după care parlamentele noastre trebuie să se gândească la procesele care urmează. Vom avea de parcurs o cale importantă, să facem faţă negocierilor la cele 35 de capitole pe care UE le va deschide, şi acest proces presupune armonizarea accelerată a legislaţiei noastre cu cea a UE şi România are o experienţă bogată în acest sens. (…) Cred că parlamentele noastre ar trebui să se gândească de pe acum la constituirea unor grupuri de lucru, de experţi, ca să ne pregătim de pe acum pentru acele negocieri. (…) Acest proces trebuie parcurs în următorii 5-6 ani şi, de aceea, trebuie sa fim foarte convingători, şi ‘arma’ noastră, avantajul nostru se numeşte România. România este avantajul nostru pe care nu-l are Georgia, nu-l are Ucraina şi noi trebuie să valorificăm acest avantaj’, a subliniat Victor Chirilă, care consideră că proiectele strategice ar trebui implementate, cum ar fi Podul de la Ungheni.