Foştii şefi ai Jandarmeriei au fost puşi din nou sub urmărire penală de către procurorii de la Secţia Militară a Parchetului General în dosarul privind protestul din 10 august 2018, a anunţat, vineri, Comunitatea Declic.
Potrivit unui comunicat al Declic, ancheta în dosarul ’10 august’ a fost reluată de către procurorii militari, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obţinut în instanţă redeschiderea dosarului închis iniţial de DIICOT.
Declic susţine că foştii şefi ai Jandarmeriei, Laurenţiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile, au fost deja citaţi la Parchet şi puşi sub urmărire penală pentru ‘intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari paşnici au fost bătuţi şi gazaţi’.
Ei ar fi acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals.
În aprilie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a dispus redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul ’10 august’, după ce a fost admisă o plângerea lui Ioan Crăciuneanu, care a fost rănit la protest, după ce o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el.
În urma acestei decizii, procurorii au redeschis urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române. De asemenea, a fost redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
‘La exact un an de la redeschiderea dosarului, vedem primii paşi concreţi făcuţi în anchetă. Pe lângă punerea sub acuzare a celor care au coordonat violenţele jandarmilor din 10 august, procurorii au început şi audierile martorilor. Ancheta aceasta trebuie să fie un semnal clar că justiţia încă mai funcţionează, dar şi că Jandarmeria nu poate fi folosită ca un instrument de represalii supus politicului. Vinovaţii trebuie să răspundă. Sperăm doar ca cercetările să nu se împotmolească iar’, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.