La nivelul judeţului Vrancea nu vor exista anul acesta puncte temporare de sacrificare a mieilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, au informat reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
‘Până la termenul limită la care autorităţile locale sau crescătorii de animale din judeţ puteau solicita amenajarea unor puncte de sacrificare temporare nu s-a primit nicio cerere în acest sens, astfel că nu avem puncte de sacrificare temporară a mieilor în Focşani sau alte localităţi din Vrancea’, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Vrancea, medicul Adrian Rădulescu.
În aceste condiţii, carnea de miel va putea fi achiziţionată de cumpărători din supermarketuri sau din pieţele agroalimentare, unde, dau asigurări autorităţile, carnea comercializată va fi una sigură din punct de vedere sanitar-veterinar.
‘Carnea de miel în piaţa Moldovei se comercializează numai de la miei sacrificaţi în abator. Ceea ce înseamnă că animalele sacrificate au fost examinate, expertizate din punct de vedere sanitar-veterinar în abator şi au marca de sănătate specifică abatorului. O persoană care achiziţionează o carne de miel la boxele din piaţă achiziţionează o carne de miel sigură’, a precizat Rădulescu.
Pentru a depista persoanele care, în această perioadă, comercializează carne de miel neexpertizată folosind mijloacele online, DSVSA Vrancea desfăşoară programul ‘clientul misterios’, prin care aceste persoane sunt contactate chiar de reprezentanţi ai instituţiei şi ulterior sancţionate conform legislaţiei în vigoare. Şi alte produse, precum cele de patiserie sau panificaţie – dulciuri sau cozonaci – sunt vizate de acest tip de controale. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)