Un planetariu va fi construit cu fonduri europene la Odobeşti, proiectul aflându-se în acest moment în faza de licitaţie, după ce primăria a fost nevoită să actualizeze valorile din cauza scumpirilor din ultima perioadă la materialele de construcţii.
‘Din cauza pandemiei şi a războiului, preţurile la materialele de construcţii şi dotări au explodat şi nu ne mai încadrăm în prevederile care au fost făcute la proiectul depus în anul 2018 spre finanţare, şi ulterior, în 2019, începerea şi aprobarea finanţării de către Uniunea Europeană. Ceea ce era în 2019 nu se mai regăseşte în anul 2022 şi am fost nevoiţi să reluăm toată procedura de la început, cu actualizarea preţurilor devizelor şi tot ceea ce înseamnă documentaţie pentru a putea scoate la licitaţie acest proiect. Am avut o situaţie similară la Observator, acolo unde s-a scos la licitaţie de trei ori acesta obiectiv şi nu s-a prezentat absolut nimeni pentru că nu se mai încadrau în sumele pentru realizarea obiectivului. La momentul de faţă terminăm aceste proceduri, am început să facem autorizaţiile de construcţie, avem toate avizele de la mediu şi de la toţi furnizorii de utilităţi publice şi vom putea face predarea amplasamentului către viitorul constructor care îşi va adjudeca licitaţia. Suntem pregătiţi, este o chestiune doar de procedură pentru a face acest proiect funcţional, pentru a pune Odobeştiul pe harta turistică a oraşelor din România în care se petrece ceva’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş.
Planetariul ce va fi construit la Odobeşti face parte dintr-un proiect mai amplu al autorităţilor de a pune oraşul pe harta turistică a judeţului.
‘Proiectul care prevede construirea unui planetariu în oraşul Odobeşti este un proiect integrat care cuprinde construcţia planetariului, partea de refacere a drumurilor care duc până la zona agrement şi petrecere a timpului liber, pe care o vom înfiinţa pe malul Milcovului. Partea de drumuri şi partea de plajă şi zonă de petrecere a timpului liber sunt deja în diverse faze de implementare. La drumuri s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar la partea de plajă suntem la licitaţie şi se pare că vom avea o adjudecare a lucrărilor’, a precizat Nicolaş.
Edilul spune că planetariul va fi unic în România. Construcţia, care va avea 250 de locuri, va fi concepută sub forma unei săli de spectacol, cu un plafon stil cupolă, pe care vor putea fi proiectate imagini realiste ale cerului pe timp de noapte şi va putea fi folosită pentru evenimente culturale şi educative de către cei care îşi doresc o experienţă de neuitat.