Senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice, reproşează Consiliului Concurenţei un ‘apetit crescut’ de a amenda cu sume ‘consistente’ companii autohtone şi chiar companii de stat, în condiţiile în care există o ‘lentoare’ de a lua măsuri împotriva companiilor care ‘fie au înţelegere, se cartelizează, fie au un monopol de piaţă’.
‘Noi, colegii din Comisia economică, nu ne-am erijat în a judeca deciziile Consiliului Concurenţei, ci pur şi simplu tragem un semnal de alarmă asupra faptului că există o abordare diferită în raport de companii, cu predilecţie sunt sancţionate companiile cu capital de stat şi chiar companiile de stat care, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit abordate aşa, chiar preşedintele Consiliului Concurenţei ne-a spus despre preocupările Consiliului Concurenţei de a viabiliza economic companiile de stat – CFR Marfă, Tarom. Ori o viabilizare economică dându-i amendă 16 milioane de lei (n.r. companiei Tarom) cred că e departe de obiectivul propus de domnul Chiriţoiu (…) Există o abordare diferită a Consiliului Concurenţei în raport cu alte sectoare. Cum aţi văzut în piaţa carburanţilor, în sistemul bancar, în piaţa energiei, chiar pe piaţa asigurărilor, există aşa o lentoare a Consiliului Concurenţei de a lua măsuri împotriva companiilor care fie au înţelegere, se cartelizează, fie au un monopol de piaţă. În schimb, un apetit crescut al Consiliului Concurenţei de a amenda şi cu sume consistente companii autohtone şi chiar companii de stat’ a susţinut luni Zamfir, după audierea în comisie a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
El a subliniat că audierea conducerii Consiliului Concurenţei a avut loc în urma unei sesizări venite din partea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, după o investigaţie a Consiliului Concurenţei care s-a soldat cu amenzi ‘extrem de mari’.
‘Astăzi, Comisia economică a audiat conducerea Consiliului Concurenţei, în urma unei sesizări venite din partea Uniunii Crescătorilor de Pasăre din România, în urma unei investigaţii pe care Consiliul Concurenţei a şi încheiat-o acolo, care s-a soldat cu amenzi extrem de mari, iar cei de acolo ne-au spus faptul că aceeaşi abordare a investigaţiei se derulează şi în legătură cu carnea de pui din România, e vorba de emiterea unor broşuri a acestor companii care fac parte din Asociaţia Crescătorilor care dădeau anumite date pe care Consiliul Concurenţei le-a considerat ca fiind ca încălcând Legea concurenţei. Tipul ăsta de abordare ne-au semnalat cei care produc carnea de pasăre din România, că îi va duce în pragul falimentului. E vorba de amenzi extrem de mari, amenzi de circa 5-6% din cifra de afaceri’, a precizat Zamfir.
Acesta a afirmat că 81 din 86 de companii, majoritatea cu capital românesc, au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei.
‘Majoritatea, m-am uitat la un moment dat, din vreo 86 de decizii de investigaţii, 81 erau contra companiilor româneşti, asta este ponderea. Am tras un semnal de alarmă la comisie cu privire la situaţia în care ne aflăm. Există o mare doză de subiectivism, de interpretare a gravităţii faptei şi atunci te poţi raporta în mod concret la cuantumul amenzii. La investigaţia cu piaţa ouălor ce ne-a atras atenţia a fost faptul că aceşti producători de ouă sunt sancţionaţi că ar fi avut acest comportament care încalcă Legea concurenţei începând cu anul 2001, când nici nu eram în UE şi aceste sancţiuni nu ar fi putut date. Ca atare, să sancţionezi faptul că timp de 18 ani toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă şi-au transmis datele într-o broşură care an de an, din 2001 încoace, este editată de această asociaţie, asta să fie o înţelegere care să pericliteze piaţa şi să fie sancţionată? 5,9 la sută din cifra unei companii care nu are obiect de activitate doar producerea ouălor este uriaşă, cu mult peste profitul pe care aceste companii îl obţin din ouă’, a punctat Zamfir.
În ceea ce priveşte posibilitatea transmiterii unui mesaj de avertisment de către Consiliul Concurenţei, atunci când observă practici ilegale, pentru a permite producătorilor să-şi corecteze comportamentul, preşedintele Comisiei economice a spus că este posibil acest lucru, însă ‘nu a făcut acest lucru în 18 ani’.
‘Sigur că da, Consiliul Concurenţei poate sancţiona şi cu avertisment, Consiliul Concurenţei poate să facă şi informări înainte cu asociaţiile respective de producători, să le explice ce au voie şi ce nu au voie să facă. Nu a făcut acest lucru în 18 ani (…). Există acolo în abordarea instituţiei şi ceea ce înseamnă reaua credinţă, reaua intenţie, oamenii ăştia (n.r. fermierii) nu au avut nicio intenţie de-a lungul celor 18 ani să manipuleze piaţa. Pentru că dacă a manipulat 18 ani, înseamnă că a dormit 18 ani Consiliul Concurenţei. Eu nu vreau să-l acuz pe domnul Chiriţoiu că vreo 15 ani, de când e dumnealui din ăştia 18, a dormit. Vreau aceeaşi abordare corectă mai ales cu situaţia în care se află industria românească’, a concluzionat Zamfir. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)