Primarul Mihai Chirica a declarat, marţi, că potrivit sondajelor de opinie Iaşiul este oraşul cu cei mai fericiţi tineri şi că este perceput ca fiind şi cel mai accesibil.
Conform primarului Iaşiului, acestea sunt două dintre concluziile studiului ‘Tineri după pandemie: Oraşe fericite’ şi analizei ‘Tineri Acasă’, prezentate în data de 2 mai, cu ocazia Zilei Tineretului, de Consiliul Tineretului din România, Grupul PONT, Federaţia Tinerilor din Cluj şi Banca Comercială Română, în calitate de membri ai Guvernanţei Programului ‘Capitala Tineretului din România’.
‘Nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor este înregistrat în Iaşi, oraş care este perceput ca fiind cel mai accesibil pentru cei aflaţi la început de drum din punctul de vedere al costurilor şi oportunităţilor de locuire: preţul chiriilor, posibilităţile de a achiziţiona un apartament. ‘Oraş magnet’, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, reşedinţă a unuia dintre cele mai tinere judeţe din ţară, Iaşul demonstrează că este, astfel, şi un loc în care tinerii se simt bine, care le conferă siguranţă, care îi îndeamnă nu doar să îşi desăvârşească aici studiile, ci şi să îşi construiască o carieră şi o familie. Oraş tânăr, Iaşul trăieşte şi se dezvoltă prin tinerii săi minunaţi. De aceea sprijinirea educaţiei şi a proiectelor de tineret, ca şi consolidarea statutului Iaşi de oraş prosper, sigur şi atractiv au fost şi vor rămâne o prioritate pentru administraţia locală şi pentru mine ca primar’, a afirmat Mihai Chirica.
Acesta a explicat că studiul ‘Oraşe fericite’ a fost realizat pe un eşantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, din cele şase capitale ale tineretului din România, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timişoara, Bacău, Constanţa, Baia Mare şi Iaşi, care în 2019 a fost desemnat ‘Capitală Naţională a Tineretului’. Analiza a urmărit aspecte esenţiale ale vieţii tinerilor: cât de fericiţi sunt, care este gradul de siguranţă pe care îl resimt în oraşul în care trăiesc şi care sunt lucrurile care pot fi îmbunătăţite.