AcasăStiri generaleBihor: Primăria Oradea a suspendat protocolul cu Episcopia greco-catolică, pentru lucrările prin...

Bihor: Primăria Oradea a suspendat protocolul cu Episcopia greco-catolică, pentru lucrările prin CNI

Primăria Oradea a suspendat, pe o perioadă limitată, contractul de parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, pentru a oferi posibilitatea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) să asigure finanţarea reabilitării interioarelor Palatului episcopal, distrus în incendiul din 2018.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Deac, a precizat luni, pentru AGERPRES, că acest proiect de hotărâre a fost votat în unanimitate de consilierii locali într-o şedinţă extraordinară vineri, 6 mai.

Primarul Forin Birta a explicat că a fost suspendat contractul de parteneriat, încheiat în septembrie 2018, în scopul transmiterii documentaţiei pentru finanţarea reabilitării palatului către CNI.

‘Noi trebuie să suspendăm pe perioada lucrărilor acel protocol pe care-l avem încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia greco-catolică de Oradea, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acest protocol să reintre în vigoare. Precizez că valoarea lucrărilor se ridică în acest moment la 26 de milioane de lei, cu TVA , ce va fi indexată cu preţurile actuale. În continuare noi vom merge şi pe demersurile pe care le-am făcut către Ministerul Culturii şi vedem unde putem obţine cea mai rapidă finanţare, dar important este să se reabiliteze acest palat’, a declarat primarul.

Palatul episcopal greco-catolic, distrus în incendiul din 25 august 2018, a fost preluat în administrare, pentru 20 de ani, de municipalitatea orădeană în baza unui contract de parteneriat aprobat de CLO la nici o săptămână mai târziu, pe 31 august.

Primăria a investit peste 9 milioane de lei în lucrări de punere în siguranţă şi apoi de restaurare exterioară a clădirii şi a acoperişului, însă pentru cele interioare, complexe şi cele mai multe de artă, s-a apelat la sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Municipalitatea a încheiat în decembrie 2021 un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu din subordinea ministerului, în vederea finanţării lucrărilor, însă lucrurile trenează.

Prin contractul de parteneriat, s-a convenit ca episcopia să transmită imobilul în administrare, pe durata a 20 de ani, Municipiului Oradea, termenul putând fi prelungit prin acordul părţilor. În acest sens, Episcopia va pune la dispoziţia Municipiului Oradea imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy junior) şi construcţiile anexe în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare.

Contractul prevede cesionarea în favoarea Municipiului Oradea a dreptului de a obţine autorizaţii, de a realiza lucrări de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare, respectiv de a folosi cu titlu gratuit imobilul.

După finalizarea lucrărilor, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi declarat bun de interes public şi transmis în folosinţă gratuită Municipiului Oradea, cu destinaţia de edificiu social-cultural, în vederea amenajării şi funcţionării, pe durata a minimum 20 de ani, a unui centru cultural şi spaţiu expoziţional, cu respectarea eticii creştine şi a normelor canonice ale cultului greco-catolic.

La terminarea lucrărilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolică, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinaţie de sediu curiei episcopale, în suprafaţă utilă de minim 1/3 din suprafaţa totală. Episcopia va păstra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat şi reabilitat, transmis în folosinţă gratuită Municipiului Oradea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks