Ziua Europei şi Ziua Independenţei de Stat a României au fost sărbătorite, luni după-amiază, în municipiul reşedinţă prin vernisarea, în prezenţa a zeci de elevi, a unei expoziţii de arme la Muzeul Judeţean ‘Aurelian Sacerdoţeanu’.
Intitulată ‘Armele victoriei noastre’, expoziţia aduce în atenţia publicului o serie de obiecte militare folosite din cele mai vechi timpuri şi până în contemporaneitate, în cadrul ei putând fi admirate piese aflate în colecţiile a două muzee din regiunea Olteniei – Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu, precum şi 40 de piese de la Uzina Mecanică Băbeni, companie certificată ca furnizor de tehnologie militară pentru Ministerul Apărării Naţionale şi pentru NATO.
‘Este o expoziţie dedicată zilei de 9 mai, prin care ne dorim să prezentăm publicului piese care să reflecte lupta poporului român atât pentru existenţa sa, cât şi pentru ceea ce a devenit astăzi – un popor în rândul popoarelor Uniunii Europene. 9 mai are o dublă semnificaţie: o dată că este ziua când se proclamă independenţa de stat a României de către Mihai Kogălniceanu în Parlamentul României, independenţă obţinută în faţa Turciei, dar are şi o semnificaţie aparte pentru că în anul 1950, prin Declaraţia lui Robert Schuman, se proclama înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, actul care pune bazele Uniunii Europene”, a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.
El a explicat că, în perioada comunistă, 9 mai a mai avut o semnificaţie.
‘Este vorba de faptul că din dorinţa lui Stalin, conducătorul Uniunii Sovietice, la 9 mai a fost proclamat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În realitate, războiul s-a terminat cu două zile mai devreme, când armatele germane au capitulat în Franţa, în faţa comandamentului aliat. S-a decalat ziua pentru anunţarea sfârşitului războiului pentru că generalii germani voiau să retragă armatele din faţa armatelor sovietice şi să intre sub coordonarea acelor aliate. Stalin a fost foarte nemulţumit de această decizie şi şi-a făcut, ca să zic aşa, propriul tratat de pace, un comandant german mergând Berlin şi semnând din nou actul capitulării. După 1990, odată cu încercările României de a accede în Uniunea Europeană şi în NATO, am revenit la adevărata valoare a zilei de 9 mai şi anume Ziua Independenţei, dar şi ziua actului înfăptuirii Uniunii Europene’, a mai spus directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.
Expoziţia va fi deschisă timp de o lună, până pe 10 iunie. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)