AcasăStiri generaleParlamentarii de la Forţa Dreptei au înregistrat o iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea...

Parlamentarii de la Forţa Dreptei au înregistrat o iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea pensiilor speciale

Parlamentarii independenţi din grupul Forţa Dreptei au înregistrat o iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi solicită dezbatere şi vot în procedură de urgenţă, potrivit unui comunicat al formaţiunii transmis marţi.

‘Parlamentarii membri ai Forţa Dreptei au înregistrat, astăzi, iniţiativa legislativă necesară pentru desfiinţarea pensiilor speciale prevăzute de Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor. Proiectul a fost depus în urma deciziei Curţii Constituţionale din data de 5 mai a.c. prin care a fost declarată neconstituţională legea adoptată în 2021, care a abrogat prevederile referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor. Pentru a evita orice alt viciu de neconstituţionalitate orchestrat de PSD, parlamentarii membri ai Forţa Dreptei vor solicita adoptarea proiectului în procedură de urgenţă, cu respectarea tuturor termenelor de dezbatere şi analiză prevăzute de regulamentele parlamentare’, se precizează în comunicatul de presă.

Astfel, adaugă sursa citată, Forţa Dreptei va susţine ca noua reglementare să fie adoptată în termen de maximum 45 de zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, pentru a respecta astfel prevederile articolului 147, alin. (1) din Constituţie, termen în care prevederile declarate neconstituţionale sunt suspendate de drept.

‘Atragem atenţia că depăşirea acestui termen de 45 de zile va permite reintrarea în vigoare a articolelor prin care foşti parlamentari pot solicita intrarea în plată a pensiilor speciale. Considerăm că adoptarea acestei iniţiative legislative este o obligaţie morală din partea tuturor grupurilor parlamentare, întrucât aceste beneficii instituite fără vreo justificare obiectivă şi intitulate ‘indemnizaţii pentru limită de vârstă’ reprezintă o sfidare a prevederilor constituţionale care stabilesc egalitatea cetăţenilor în faţa legii, fără privilegii şi fără discriminări. Subliniem faptul că, în prezent, parlamentarii sunt beneficiari ai contribuţiilor sociale în aceeaşi măsură ca şi ceilalţi salariaţi, având un nivel de remuneraţie decent, motiv pentru care nu se justifică acordarea de compensaţii suplimentare deputaţilor sau senatorilor pentru perioada în care aceştia şi-au îndeplinit mandatul’, se mai precizează în comunicatul de presă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks