AcasăStiri generaleHarghita: Şefa DSP face apel, în continuare, la imunizarea anti-COVID; ultimele patru...

Harghita: Şefa DSP face apel, în continuare, la imunizarea anti-COVID; ultimele patru centre de vaccinare se închid

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a făcut, miercuri, un apel către locuitorii judeţului să se vaccineze în continuare împotriva COVID-19, mai ales cei care nu au primit nicio doză, pentru a fi protejaţi de formele grave ale bolii.

Prezentă la o ceremonie organizată de Consiliul Judeţean Harghita la ultimul centru de vaccinare care mai funcţionează în Miercurea Ciuc şi care îşi va înceta activitatea în 15 mai, dr. Tar Gyongyi a arătat că acoperirea vaccinală în judeţ este redusă, de doar 30% , motiv pentru care apelul este, în continuare, pentru vaccinare.

”Avem 30% acoperire vaccinală. Este foarte puţin, deci, pe plan mondial ne situăm (judeţul Harghita – n.r.) la nivelul ţărilor care nu au avut vaccin. Deşi noi am avut la dispoziţie patru vaccinuri, am avut la dispoziţie toate formele de vaccinare, şi în centre şi în spitale şi la medici de familie. Asta era de înţeles (acoperire vaccinală redusă – n.r.) dacă am fi avut probleme de aprovizionare cu vaccin sau probleme de personal. Nu am avut, am avut centre la dispoziţie, vaccin, timp, nu avem nicio scuză. (…) Apelul este la vaccinare în continuare, mai ales la persoanele care nu au luat nicio doză. (…) Deci, cei care au două, trei doze (…) sunt în siguranţă până când nu scade nivelul de anticorpi, nu ştim exact când va scădea, dar spre toamnă probabil va fi nevoie şi de o nouă doză. Dar să ne gândim la vaccinul gripal, în fiecare an îl facem, de obicei în perioada toamnei, când vin toate bolile respiratorii şi vaccinăm doar împotriva celor care sunt cu consecinţe grave, nimeni nu se apucă să vaccineze o viroză care trece uşor şi se vindecă de la sine, cum se zice. Nu, doar acele vaccinuri sunt recomandate pentru boli care dau cazuri grave şi multe decese’, a declarat şefa DSP Harghita.

Aceasta a arătat că, de la 15 mai, medicii de familie vor deveni principalii vaccinatori şi le-a mulţumit celor care au semnat până acum contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

”Medicii de familie rămân principalii vaccinatori de acum încolo şi noi contăm pe ei şi le mulţumim tuturor care au semnat până acum cu Casa de Asigurări. (…) Eu sper ca toţi să se implice, aşa cum această vaccinare a devenit la fel ca o vaccinare antigripală sau vaccinarea copiilor, o activitate fără risc. S-a dovedit, avem experienţă deja (…) cred că şi medicii de familie care s-au temut şi care până acum nu s-au hotărât să vaccineze au putut vedea şi au destulă experienţă şi, dacă nu, pot suna la oricare dintre colegii medici vaccinatori care au fost efectiv pe baricade să se lămurească, să ceară sfatul, că nu e ruşine să înveţi de la alţii, şi să dea drumul la activitatea de vaccinare, în sprijinul populaţiei. Nu mai este un aflux atât de mare, nu ştim dacă vor mai fi valuri, sperăm să nu mai fie, dar asta este doar o speranţă, nu este nicio siguranţă, din punct de vedere epidemiologic sunt toate şansele să mai fie, evoluţia asta ne arată. (…) Eu îi rog şi pe ei să se convingă, să vadă exemplele de până acum, statisticile corecte şi din surse sigure, care ne arată clar că această vaccinare este sigură şi că previne decesul şi previne cazurile grave cu complicaţii’, a mai precizat ea.

Aceasta a mai punctat faptul că persoanele care doresc să se vaccineze, dar al căror medic de familie nu este implicat în această activitate se pot adresa oricărui medic vaccinator care are contract cu CJAS.

Şefa DSP Harghita le-a mulţumit tuturor celor care au lucrat în centrele de vaccinare şi care şi-au pus în pericol propria siguranţă pentru a salva vieţi.

La ceremonia organizată cu ocazia închiderii ultimului centru de vaccinare funcţional de la Miercurea Ciuc, atât preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, cât şi primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, le-au mulţumit tuturor celor care au colaborat pentru buna funcţionare a centrelor de vaccinare.

În Harghita mai funcţionează patru centre de vaccinare, la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, care îşi vor înceta activitatea în data de 15 mai.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks