Grupul consilierilor municipali ai PNL propune, în şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), autorizarea directă pentru construirea de spitale publice, având în vedere că proiectul extinderii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) este blocat la Municipalitate, potrivit unui comunicat al PNL Bucureşti transmis AGERPRES.
‘Spitalul Universitar riscă să piardă finanţări de un miliard de euro pentru investiţii. Primăria Generală nu a dat dovadă că ar fi interesată de acest subiect, deşi se pot pierde foarte mulţi bani. SUUB intenţionează să acceseze atât programe de finanţare din surse nerambursabile – PNRR, cât şi fonduri bugetare, efortul investiţional fiind estimat la aproximativ un miliard euro, pe o perioadă de cinci ani. Astfel că grupul PNL propune în şedinţa de astăzi a Consiliului General dezbaterea şi aprobarea proiectului privind modificarea Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti (…) aprobat prin H.C.G.M.B. 269/2000 pentru a acorda posibilitatea autorizării directe în cazul extinderii şi/sau construirii pe acelaşi amplasament de clădiri pentru spitale publice’, se precizează în comunicat.
Reprezentanţii PNL Bucureşti atrag atenţia că Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti funcţionează de peste 40 de ani, este una dintre cele mai accesate clinci din Capitală şi din sudul ţării şi are nevoie de modernizare şi reconfigurarea circuitelor funcţionale, astfel încât să poată asigura asistenţă medicală la standardele actuale şi cât mai aproape de aşteptările pacienţilor.
Potrivit surselor citate, consilierii generali ai PNL au solicitat în nenumărate rânduri executivului Municipalităţii deblocarea acestei investiţii publice şi extinderea spitalului, însă fără niciun rezultat.
‘Anual, peste 300.000 de pacienţi solicită servicii medicale în cadrul SUUB. Spitalul acoperă întreaga paletă de specialităţi medicale, precum: medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, neurologie, neurochirurgie, chirurgie generală, ortopedie, ginecologie, chirurgie cardio-vasculară etc. De asemenea, începând din 2011, clinica universitară a devenit spital regional de urgenţă de categoria 1. Ceea ce înseamnă că nivelul de competenţă este foarte înalt şi deserveşte pacienţi dintr-o arie mare: atât pe cei care locuiesc în sud-vestul Bucureştiului, cât şi în judeţele învecinate’, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, în Capitală nu s-a construit nicio unitate spitalicească publică din 1989, astfel că extinderea SUUB este ‘obligatorie’, iar CGMB trebuie să susţină efortul investiţional pentru modernizarea lui şi să elimine ‘eventualele blocaje administrative’.
‘Credem că prin acest proiect susţinem interesul comunităţii locale de a avea acces la servicii spitaliceşti de înaltă calitate asigurate de un corp medical profesionist, desfăşurate în clădiri modernizate şi care să asigure respectarea standardelor actuale şi viitoare în domeniu în centrul atenţiei lor şi pentru acest lucru. De aceea, invităm toate forţele politice responsabile reprezentate în Consiliul General să susţină demersul nostru’, transmit consilierii generali ai PNL.