Un număr de nouă blocuri din municipiul Miercurea-Ciuc vor intra în reabilitare termică, contractul pentru realizarea lucrărilor fiind semnat, vineri, de conducerea primăriei şi reprezentanţii firmei care a câştigat licitaţia.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă, că valoarea lucrărilor la cele nouă blocuri se ridică la aproximativ 16,2 milioane de lei, o parte din finanţare fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional, iar restul din fonduri locale şi din contribuţia locatarilor.
Lucrările vor fi demarate în luna iunie şi vor fi executate de un consorţiu format de două firme din Bucureşti, iar verificarea acestora va fi asigurată de o firmă din Miercurea-Ciuc.
Korodi a subliniat faptul că municipalitatea din Miercurea-Ciuc are o experienţă vastă în derularea unor astfel de proiecte şi şi-a exprimat speranţa că nu vor apărea probleme şi lucrările vor fi duse la bun sfârşit.
Totodată, primarul a vorbit despre importanţa unor astfel de proiecte în Miercurea-Ciuc, unde iarna e lungă şi locuinţele trebuie încălzite şi nouă luni pe an.
‘Este foarte important un astfel de proiect. Efectiv, indiferent că aceste lucrări, pe termen scurt, la nivelul costurilor de execuţie, reprezintă din ce în ce valori mai mari, dar în comparaţie cu problematica plăţii costurilor de energie, este un instrument esenţial. Efectiv, vedem din celelalte exemple din Miercurea-Ciuc, costurile (la încălzire – n.r.) încep să scadă şi încep să fie măsurabile pentru bugetul familiei. (…) Chiar săptămâna trecută am lansat un proiect pe schimbări climatice dar, foarte pragmatic, vorbim de ce plătim din buzunar pentru a ne încălzi pe o perioadă de 9 luni, cel puţin, în Miercurea Ciuc. Şi aceste proiecte sunt esenţiale. Eu cred că, în general, nu avem finanţare destulă câte proiecte putem să depunem’, a declarat Korodi Attila.
La rândul său, reprezentanta firmei care va executa lucrările, Alina Zaporojan, a afirmat că ştie cât de importante sunt proiectele de reabilitare a blocurilor şi societatea îşi va da interesul pentru a efectua lucrările la timp.
Primul bloc a fost reabilitat termic în municipiul Miercurea-Ciuc în anul 2007, printr-un proiect pilot al Ministerului Dezvoltării, iar de atunci s-a reuşit credibilizarea programului, în contextul în care oraşul se află într-o zonă în care temperatura medie anuală este mult sub cea a altor regiuni din România, iar perioada în care se furnizează încălzire este mult mai mare ca în alte oraşe.
Până acum, din cele 296 de blocuri din oraş au fost reabilitate termic 102, iar locatarii din alte 68 de blocuri şi-au exprimat dorinţa de a participa la proiecte de reabilitare.