Prefectul judeţului Brăila Iulian Timofei, a anunţat, luni, că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit de la reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară satul Corbu Vechi vor fi realizate în termenul stabilit prin contract.
Corbu Vechi este o localitate unicat în România, amplasată într-o zonă mult sub nivelul mării, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău.
Prefectul Iulian Timofei a efectuat, la finalul săptămânii trecute, o vizită pe şantierul de pe malul drept al râului Siret, din dreptul satului Corbu Vechi, comuna Măxineni, acolo unde se execută lucrări de consolidare şi supraînălţare a digului, fiind însoţit de primarul comunei Măxineni, Ionuţ Postolache, şi de specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila.
‘Am revenit aici, la faţa locului, să verific stadiul lucrărilor, împreună cu reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, precum şi cu domnul primar Ionuţ Postolache, de la Măxineni. Văd că lucrurile evoluează aici, pe şantier, lucru care ne bucură, iar informaţiile pe care le-am primit sunt în sensul că investiţia se va realiza în termenul stabilit prin contract’, a declarat Iulian Timofei, adăugând că va continua monitorizarea acestor lucrări.
Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi au început în septembrie 2021, după o aşteptare de peste 10 ani, fiind realizate în cadrul unui proiect derulat de Administraţia Naţională Apele Române.
Valoarea totală a investiţiei este de 11,4 milioane lei, fără TVA, în proiect fiind prevăzută o consolidare a peste 500 metri de dig, cu termen de finalizare a lucrărilor data de 31 decembrie 2022.
Localitatea Corbu Vechi, care numără în prezent 113 gospodării, a fost distrusă de inundaţii în 1970 şi a trecut prin momente grele în 2005, când digurile care apără localitatea s-au rupt sub presiunea Siretului, care a atins la vremea respectivă un debit de 5.500 mc/s. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Maruius Frăţilă)