AcasăStiri generaleNicoleta Pauliuc: Avem nevoie de un parteneriat dacă vrem o lege a...

Nicoleta Pauliuc: Avem nevoie de un parteneriat dacă vrem o lege a industriei de apărare corectă, predictibilă

Comisia pentru apărare din Senat este un partener al producătorilor din industria de apărare în identificarea soluţiilor la problemele pe care aceştia le semnalează, iar acest parteneriat va asigura o lege a industriei de apărare ‘corectă, predictibilă’, a declarat, miercuri, Nicoleta Pauliuc, preşedintele comisiei, după o dezbatere consacrată revitalizării industriei de apărare.

‘Prima concluzie este că am stabilit cu toţii că avem nevoie de un parteneriat, dacă vrem o lege a industriei de apărare corectă, predictibilă, avem nevoie de acest parteneriat. Cea mai importantă problemă este că s-a simţit că până acum nimeni nu i-a ascultat, iar eu le-am spus că, din acest moment, Comisia de apărare din Senat este partenerul lor în a găsi soluţii, pentru că ei sunt cei care vin, ne semnalează şi împreună putem găsi soluţiile la problemele lor. Cu discuţii pe managementul acestor instituţii, pe perioada, vechimea pe care trebuie să o aibă un manager. Eu am propus o perioadă de 5-10 ani şi să fi condus o societate cu un număr de minimum 20 de angajaţi. Ei au încercat să ridice numărul de angajaţi, se pare totuşi că 20, în momentul în care ai făcut şi un profit, ai avut o viziune, ai avut o strategie şi ai putut să-ţi duci business-ul la capăt, poţi fi un bun manager’, a precizat Pauliuc.

Ea a adăugat că au fost anumite discuţii cu participanţii la dezbateri – reprezentanţi ai companiilor româneşti de profil, ai sindicatelor din industria de apărare, precum şi ai ministerelor cu atribuţii în domeniu – pe termenele de reevaluare a activităţii acestor întreprinderi.

‘Am vorbit de principii, au fost câteva principii emise, singurul amendament care a stârnit oarecare discuţii a fost această reautorizare din trei în trei ani. Este teama întreprinzătorului faţă de evaluările funcţionale, de greul pe care îl întâlnim în evaluări, în decizii, în aprobări, în instituţiile de stat. Şi atunci ei au spus: ‘Ok, acceptăm să ne evaluaţi la început, este un domeniu mai sensibil în domeniul securităţii. Există această posibilitate, prin controale să-mi retragi autorizaţia, dar nu ne duceţi din trei în trei ani, pentru că este foarte greu pentru noi, ne e teamă să nu cumva să întâmpinăm anumite dificultăţi’. Încerc să avem o discuţie şi cu Ministerul Economiei, să vedem exact cum putem să simplificăm această fază de reautorizare, pentru că tu deja ai o autorizare dată şi atunci acestea să fie nişte evaluări de etapă, de moment, în activitatea ta’, a arătat Pauliuc.

Preşedintele Comisiei pentru apărare a susţinut, în context, că revitalizarea industriei de apărare se poate realiza prin legea offset-ului.

‘Ceea ce este extraordinar de important şi ca o consecinţă, în momentul în care vorbim de industria de apărare trebuie să înţelegem că acest deziderat al nostru, revitalizarea industriei de apărare, se poate realiza prin legea offset-ului. Şi în acest sens, proiectul meu de lege, o lege nouă care vine să răspundă şi actualei situaţii geopolitice a României (…), va fi cam în două săptămâni, într-o dezbatere publică. Eu cred că acest proiect va fi îmbrăţişat de toată lumea, pentru că va răspunde tuturor cererilor din industria de apărare. Vine să reîntregească industria de apărare, pentru că sunt domenii noi pe care le vom stabili, de strategie, de obiective pe care România trebuie să le urmărească în următoarea perioadă’, a conchis Pauliuc.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks