Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că exerciţiul internaţional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă, organizat de către EU MODEX pe parcursul a 5 zile, la combinatul Azomureş din Târgu Mureş, nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina.
‘Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul. Populaţia era înştiinţată din timp pentru că au fost folosite şi sirenele de la amplasamentul uzinei chimice din Târgu Mureş şi plus că a fost folosit sistemul Ro-Alert. Mesajele au fost trimise în limbile română, engleză şi maghiară. Facem acest exerciţiu pentru că trebuie să ne pregătim forţele pentru orice eventualitate. Asta nu înseamnă că mâine se va întâmpla ceva. (…) Pentru noi, exerciţiul este extrem de important pentru că aşa putem să învăţăm şi să ne pregătim mai bine. Chiar dacă probabilitatea este mică şi vreau să subliniez că nu are nimic cu războiul din Ucraina. Este planificat de mult mai mult timp. A fost întrerupt din cauza pandemiei şi reluat cu planificare cu tot după ce lucrurile s-au liniştit din punct de vedere pandemic’, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a arătat că România avea obligaţia să facă acest exerciţiu, chiar dacă probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este redusă, însă ‘este obligatoriu ca forţele noastre să fie pregătite şi, mai ales, să depistăm ce nu merge bine ca să corectăm’.
‘Există în acest exerciţiu un număr mai mare de observatori şi de persoane care observă şi notează toate aspectele care consideră că trebuie să fie discutate, eventual corectate şi introduse în procedurile de lucru în astfel de situaţii. La exerciţiu participă forţe pe trei nivele. La primul sunt forţele locale începând cu pompierii de la amplasamentul uzinei chimice, după care pompierii din municipiu şi din judeţul Mureş şi aici evident în această reacţie intră SMURD şi Serviciul de Ambulanţă, dar şi toate forţele de ordine: poliţie, jandarmerie, absolut tot ce trebuie să participe la intervenţie. După care partea regională şi naţională unde IGSU a dat deja ordin de dislocare de forţe şi la acest moment există forţe care sunt pe drum spre Târgu Mureş pentru suplimentarea forţelor de intervenţie. Noi avem deja o echipă de monitorizare de la Protecţia Civilă Europeană şi urmează la nevoie să fie solicitat sprijin european. Asta înseamnă că următoarea etapă, care va fi cam în 24 de ore, va fi intrarea în intervenţie a unor echipe din alte ţări’, a precizat Arafat.
El a subliniat că exerciţiul este asemănător celui care a avut loc la Bucureşti, în cazul unui cutremur, în 2018, doar că acum este vorba despre un incident chimic.
‘Exerciţiul va dura până vineri. Sunt mai multe etape. Există o echipă care stabileşte scenariul şi sunt puţini care îl cunosc. Este echipa care dă evenimentele pe parcurs şi pune la lucru echipajele de intervenţie pe baza unor evenimente care nu le sunt cunoscute şi nu s-au pregătit neapărat din timp pentru ele. Astfel, putem să testăm mai bine modul de reacţie şi capacitatea de intervenţie. Dacă, Doamne fereşte, apar situaţii mai grave care necesită dislocarea de forţe, situaţii reale, acest lucru poate fi făcut dislocând forţe din cele care sunt în intervenţie la exerciţiu’, a spus şeful DSU.
Pe parcursul a 5 zile, cât va dura exerciţiul, la Târgu Mureş intervin în jur de 600 de persoane, plus un număr mare de voluntari care participă, ca victime.
‘Avem o echipă din Italia şi una din Germania, de la Crucea Roşie, care sunt specializate în machiaj pentru victime, pentru exerciţii, care au sosit de ieri şi de dimineaţă, de la ora 4,00, eram la lucru să mascheze victimele conform leziunilor care sunt prevăzute în scenariu. Ne aşteptăm la mai multe şi la mai multe incidente paralele care vor testa echipele de intervenţie. Nu ştim numărul de victime, vor fi mulţi. (…) Exerciţiul este făcut de către o echipă care a lucrat izolat şi nu ştim unde o să ajungem. Dar vor fi de ordinul sutelor, asta pot să spun’, a arătat Raed Arafat.
Potrivit lui Arafat, există două echipe internaţionale care vin cu spitale de campanie, din Italia şi Germania, dar la exerciţiu sunt observatori din cel puţin 10 ţări.
‘Implicarea internaţională, cel puţin 10 -12 ţări vor fi participante, fie ca jucător în exerciţiu, fie ca monitori şi observatori , pe lângă echipa de la mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene care deja e sosită şi urmăreşte exerciţiul de la început. Am dorit să facem exerciţiul cât mai real. (…) Aici trebuie să înţelegem că, în cazul unei emanaţii de amoniac, prima indicaţie e de a sta acasă, nu să se evacueze. De a sta acasă, de a închide geamurile, de a pune o pătură sau un cearşaf umed pe geam şi să rămână în casă şi să nu iasă decât la indicaţiile ISU. Populaţia în cazul unui astfel de incident nu trebuie să se panicheze şi nu trebuie să iasă în stradă, cel mai bun loc de protecţie, mai ales a celor din apropierea amplasamentului este de a rămâne acasă’, a mai spus Arafat.
Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a arătat că exerciţiul este binevenit fiindcă anul trecut s-a dovedit faptul că astfel de accidente se pot întâmpla.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a afirmat, în acelaşi cadru, că deşi sirenele au sunat în tot oraşul după ora 6,00, nu s-a creat panică, întrucât populaţia a primit mesaje prin Ro-Alert cu privire la derularea acestui exerciţiu.
Mara Togănel a precizat că a fost activat Planul Roşu de intervenţie.
Exerciţiul este parte din mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, având scopul de a testa răspunsul serviciilor de urgenţă şi medicale în situaţii de stres extrem. AGEERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru)