Secretarul general adjunct al Guvernului, liberalul Bogdan Ghelbere, a declarat luni, la Timişoara, că după experienţa neplăcută prin care au trecut timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare Colterm în toamna trecută, când au rămas mai mult timp fără încălzire şi apă caldă, situaţia nu se va mai repeta, întrucât există deja contractul cu furnizorul de gaz, chiar şi pentru cărbune ar exista contracte, iar în curând va fi realizată şi legătura directă cu conducta naţională a TransGaz.
Ghelbere a subliniat că cea mai ieftină, mai bună şi mai ecologică soluţie pentru încălzire ‘o reprezintă termoficarea centralizată, care trebuie să fie păstrată, eficientizată, să crească randamentul’, astfel încât, într-un viitor nu foarte îndepărtat, majoritatea locuitorilor să fie conectaţi la reţea. El i-a îndemnat pe timişoreni să aibă încredere în sistemul centralizat de încălzire.
‘În clipa de faţă, există un contract semnat între cei de la Colterm şi cei de la Romgaz, prin care pe parcursul verii se face înmagazinarea, iar din 1 noiembrie va începe furnizarea de către Romgaz a gazului. Deci pentru iarna care vine, gazul în Timişoara este asigurat pentru producătorul de energie termică. Preţul este de 250 de lei, la fel ca în toată ţara, reglementat prin ordonanţă’, a spus Bogdan Ghelbere.
Secretarul general adjunct al Guvernului a adăugat, într-o conferinţă de presă susţinută la PNL Timiş, că liberalii au certitudinea că acţionând responsabil, folosind resursele disponibile, fondurile europene şi având un management profesionist, ‘sistemul public de termoficare nu că poate fi salvat, ci poate fi extins. Creditorii vor fi plătiţi. (…). Aveţi încredere în sistemul centralizat de termoficare al Timişoarei’.
Consilierul local Dan Diaconu, fost viceprimar al Timişoarei în administraţia precedentă, a punctat, în acelaşi context, că liberalii încearcă să vină cu soluţii de fiecare dată, fiind conştienţi că sistemul centralizat de termoficare al municipiului trebuie să îşi continue existenţa ‘într-o formă modernizată şi eficientă’.
El a spus că producerea energiei termice şi electrice pe gaz este o soluţie de tranziţie, până vor fi implementate proiectele majore privind sursele regenerabile, între care cea mai avansată tehnologie ar fi cea pentru hidrogen, iar în cazul Timişoarei, inclusiv folosirea apei geotermale. ‘Acestea se pretează doar sistemelor centralizate de termoficare’, a menţionat Diaconu.
Marţi va fi semnat contractul pentru proiectarea legăturii la TransGaz, prin care se va închide inelul de sud ‘prin curtea Colterm’, cu încă 200 de metri de conductă, ceea ce va aduce companiei reduceri cu 10% pentru costurile de gaz.