AcasăStiri generaleSenat: Eveniment dedicat persoanelor care au supravieţuit cancerului

Senat: Eveniment dedicat persoanelor care au supravieţuit cancerului

Peste o sută de persoane care au supravieţuit cancerului au primit luni, simbolic, diplome şi cupe de învingători în cadrul evenimentului ‘Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer’, organizat la Palatul Parlamentului.

Diplomele au fost oferite de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, în sala de plen a Senatului, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, a informat, luni, Senatul, printr-un comunicat de presă.

‘Două numere din statisticile de profil îmi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticaţi cu această necruţătoare boală. Dincolo de statistici, aproape toţi avem prieteni sau persoane dragi care luptă din răsputeri să supravieţuiască în lupta cu cancerul şi fiecare dintre noi şi-ar dori ca ei, cei care sunt greu încercaţi, să vi se alăture dumneavoastră, supravieţuitorilor bolii, cât mai curând. Mi-aş dori ca toţi să reuşească. Angajamentul meu ferm este că această strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată, că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria şi că Ministerul Finanţelor va găsi resursele necesare pentru a finanţa implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi. Bugetul va reflecta aceste angajamente ferme pe care le iau astăzi în faţa dumneavoastră’, a transmis Ciucă, cu acest prilej.

Evenimentul de la Senat a avut drept scop conectarea cu comunitatea supravieţuitorilor de cancer şi, în paralel, atragerea atenţiei societăţii asupra provocărilor acestei maladii şi a soluţiilor privind îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea duratei de viaţă a celor care înving boala.

‘La momentul confirmării diagnosticului de cancer pancreatic timpul a stat în loc şi brusc s-a instalat o claritate mentală dată doar de Dumnezeu despre ce trebuie să fac cu vremea care mi-a mai rămas pe acest pământ. În acele clipe de cumpănă, am făcut un pact cu Dumnezeu că, dacă îmi va permite să mă nasc a doua oară, pentru că asta înseamnă, de fapt, supravieţuirea în cazul unui diagnostic de cancer, să ajut cât mai mulţi bolnavi să fie învingători, să urce în trenul supravieţuitorilor. Şi, Slavă Domnului, iată-mă aici lângă dumneavoastră’, a mărturisit Pauliuc.

Evenimentul ‘Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer’ a avut loc cu câteva zile înainte ca România să marcheze pentru prima dată, pe 5 iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Legea, iniţiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, stabileşte că’în scopul marcării Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, se organizează, la nivel naţional şi local, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer’.

Pauliuc a explicat că, pentru marcarea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară şi liniştea, caracteristici ale supravieţuitorilor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks