AcasăStiri generaleVrancea: Prefectul afirmă că va solicita analizarea activităţii executorului judecătoresc care a...

Vrancea: Prefectul afirmă că va solicita analizarea activităţii executorului judecătoresc care a dispus sechestrul pe bunurile instituţiei

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat, marţi, că va face plângere penală şi contestaţie la Camera Executorilor Judecătoreşti pentru a analiza activitatea executorului judecătoresc care a întocmit procesul verbal de punere sub sechestru a bunurilor instituţiei Prefectului şi Direcţiei Silvice Vrancea.

‘Am ajuns ca, la aproape 20 de ani de la vestita Lege 247/2005, să ne apropiem de o finalizare a retrocedării sau reconstruirii drepturilor de proprietate. Din păcate mai vedem că sunt tot felul de interese în această zonă, şi unul dintre ele tocmai l-am văzut săptămâna trecută, mă refer la acel caz de încercare de executare silită a Instituţiei Prefectului Vrancea şi a Direcţiei Silvice Vrancea, din punctul meu de vedere o încercare nelegală, fapt pentru care o să trimit, în cursul zilei de vineri, atât plângerea penală, cât şi contestaţia la Camera Executorilor Judecătoreşti pentru a analiza activitatea executorului judecătoresc care, în mod nelegal, susţin încă o dată, a întocmit acel proces verbal de punere sub sechestru, având în vedere că nu avea un titlu executoriu, nu era o hotărâre definitivă, hotărârea în cauză fiind şi apelată de către toate părţile litigante. (…) Dincolo de faptul că şi dacă ar fi fost un titlu executoriu, executorul executorul judecătoresc că era obligat ca un termen de 30 de zile să intre în contact cu persoanele sau instituţiile pe care trebuia să le execute, iar în cazul instituţiilor este o lege foarte clară şi spune că în termen de şase luni trebuie rezolvate şi identificate şi după aceea şi începute plăţile, inclusiv eşalonat, a titlului executoriu. Deci nu eram nicidecum la expirarea unui termen de şase luni, care nici nu începuse, ca să poată fi vorba de o sechestrare a bunurilor şi conturilor celor două instituţii. De aceea reacţia fost una promptă’, a declarat Nicuşor Halici.

Prefectul a fost de părere că nu este normal ca vrâncenii să plătească din buzunarul lor peste 20 de miliarde de lei vechi ‘unui şmecheraş pentru ceva ce nu îi aparţine şi nu ar fi avut dreptul’.

‘Din păcate, sunt anumite entităţi juridice, şi aici mă refer la executorul judecătoresc, care, în continuare, în mod abuziv, în baza unor interese foarte mari, încearcă să pună o presiune şi cumva să intimideze activitatea instituţiilor publice care au ca şi responsabilitate reconstituirea dreptului de proprietate. (…) Nu înţeleg cum instanţele au putut da o astfel de decizie. Încercăm să ajungem într-o zonă în care să reuşim să stingem acest debit, pentru că nu e normal ca vrâncenii să plătească unui şmecheraş, procurator de drepturi litigioase, peste 20 de miliarde de lei vechi pentru ceva ce nu îi aparţine şi nu ar fi avut dreptul. O să îmi acord suficient timp şi pentru această problemă, pe care o voi manageria în litera şi spiritul legii’, a precizat prefectul.

Potrivit prefectului, în prezent mai sunt pe rolul Comisiei Judeţene de Fond Funciar a judeţului Vrancea circa 54 de dosare reconstituire a dreptului de proprietate, ce vor fi finalizate în aproximativ o lună şi jumătate.

Săptămâna trecută, Prefectura Vrancea şi Direcţia Silvică Vrancea au fost notificate privind sechestrul maşinilor şi conturilor lor în contul unor datorii pentru neretrocedarea unor suprafeţe de pădure. În urma demersurilor, Prefectura Vrancea a obţinut suspendarea sechestrului.

Dosarul cauzei în care s-ar fi încercat punerea sub sechestru a maşinilor şi conturilor celor două instituţii are ca punct de plecare pădurile familiei Apostoleanu, disputate din 2007, în instanţă, între Tatiana Cecilia Apostoleanu şi un fost procurator, Maricel Cosor, care şi-ar fi adjudecat proprietăţile familiei Apostoleanu în contul unor datorii de circa 24 milioane lei. Acesta din urmă ar fi cerut şi ar fi obţinut în instanţă plata unor penalităţi de peste două milioane lei pentru faptul că pădurile nu au fost retrocedate. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks